Policija RS kaznila nanu Fatu sa 200 KM jer im je rekla da nose crkvu iz njene avlije

1
4

Nana Fata pokazuje grafite na crkvi

Podrinje – Fata Orlović iz Konjević-Polja, u čijoj je avliji bespravno sagrađena pravoslavna crkva, po prekršajnom nalogu bratunačke policije morat će platiti 200 KM kazne jer se, kako se navodi u nalogu, 3. avgusta ove godine nedolično ponašala prema policajcima PS Bratunac i tako narušila javni red i mir!

Naručili nekoga

– Ovo je nesnošljivo šta rade. Čine sve ne bi li me otjerali iz moje kuće. Sada me provociraju tako što mi za svaku izgovorenu riječ pošalju poziv na sud, ili mi stigne kazna, a da i ne znam zašto. Evo, pogledajte šta su mi napisali da sam, bajagi, vrijeđala policiju, a ja im samo rekla da ne znam ko je šta pisao po crkvi i neka idu i nose crkvu iz moje avlije jer je ovo moja zemlja.

Nisu sačekali ni dva dana da mi pošalju nalog na kojem piše da moram platiti kaznu. A to što crkva 20 godina bespravno stoji na mojoj zemlji, za to niko ne plaća kazne. Dosta je više, pitam ima li iko u ovoj zemlji da me spasi od napasti kakva je bratunačka policija i vlast koja je drži – zavapila je nana Fata Orlović jučer kada smo je posjetili u njenoj kući u Konjević-Polju.

Kako smo saznali, 3. avgusta na pravoslavnoj crkvi sagrađenoj u Fatinom dvorištu osvanuli su ispisani grafiti “Turska, Bosna”, “Smrt Srbima” dok su na jednom zidu iscrtani mjesec i zvijezda, a na drugom tri prsta. Policija je u ranim jutarnjim satima, ispričala je Fata, došla na uviđaj tražeći od nje da im kaže ko je pisao po crkvenim zidovima.

Nana Fata pokazuje grafite na crkvi

 

– Rekli su da sam im psovala i govorila da su lopovi, što nije tačno. Tad sam im rekla, a i sada tvrdim, da su to oni uradili ili neko koga su oni naručili samo da bi mene mogli provocirati. Benzinska pumpa koja je od crkve udaljena manje od 100 metara po cijelu noć radi i oni tamo stalno sjede i piju i niko se ne može primaknuti, a da oni ne vide.

Nastaviti borbu

Da sam ja nešto htjela raditi oko crkve, ja bih je davno minirala, ali nisam, već se skoro 20 godina patim po sudovima samo da bih vratila svoju zemlju. Ovo što ja proživljavam u svojoj kući, mislim da malo ko može izdržati. Oni čine sve samo da odustanem od svoga, ali odustati neću sigurno. Ako meni šta bude, imaju moja djeca koja će se boriti za svoje – poručila je Fata.

Za sve što joj se događa ona krivi i pojedine komšije Bošnjake, koji, kaže, “rade za policiju” i ne biraju način kako da joj napakoste, samo ne bi li je prisilili da napusti svoju kuću.

Šta stoji u prijavi

U prekršajnom nalogu, koji je stigao na adresu Fate Orlović, ispisano rukom policajca Radeta Stanojevića, stoji da je Fata Orlović 3. avgusta ove godine u 7.30 sati u mjestu Konjević-Polje, u neposrednoj blizini vjerskog objekta, narušila javni red i mir na taj način što se obratila ovlaštenim službenim licima PS Bratunac koji su vršili uviđaj u dvorištu crkve riječima “lopovi, vi ste to ispisali, nosite je odavde, je..la vas ona, ovo je moja zemlja, zavadili ste me s komšijama, ja vas ne priznajem, vi ste srpska policija, niste moja, marš odavde…”.

Tako je, navodi se, počinila prekršaj iz člana 8. st. 1 Zakona o javnom redu i miru RS, na osnovu čega joj je izrečena kazna od 200 KM.

(bosnjaci.agency)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime