Policija Republike Srpske jedina je policija koja je osuđena za genocid

0
3

Danas se u manjem bh. entitetu obilježava Dan policije i 25 godina Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske. Policija Republike Srpske je jedina policija u Evropi koju je Međunarodni sud pravde u Hagu osudio da je počinila genocid.

Međunarodni sud pravde u Hagu donio je 26. februara 2007. godine Presudu o predmetu BiH protiv Srbije i Crne Gore zbog kršenja Konvencije o spriječavanju i kažnjavanju zločina genocida. U toj presudi je utvrđeno “da su bosanski Srbi osmislili i implementirali genocid u i oko Srebrenice, kao i da je genocid počinjen u ime vlasti Republike Srpske”. Također, u presudi se navodi da su “u radnjama genocida učestvovali vojska i policija Republike Srpske”.

U policiji RS-a danas radi veliki broj bivših učesnika u genocidu nad Bošnjacima. Na čelu MUP-a RS je Dragan Lukač, ratni komandant policijskih snaga koji je učestvovao u svim operacijama ove genocidne skupine. Do danas nije rasvijetljena uloga Dragana Lukača u klanju zarobljenog Nedžada Dizdarevića. Prošle godine je objavljen video snimak na kojem se vidi kako Dragan Lukač ispituje zarobljenog Nedžada Dizdarevića i kako naređuje da ga odvedu, a nakon čega je zaklan.Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime