Policija mora dočekati i izolirati navijačke huligane

0
64

Huligani, Vogošća

Nakon huliganstva navijačkih skupina, poput onog koje prati Lech iz Poznana, poznatog po svojoj brutalnosti i nasilju, uvijek se postavlja pitanje jesu li se takve situacije mogle prevenirati. Poznavatelji prilika i sigurnosni stručnjaci smatraju da je akcije navijača i njihove obračune, poput sinoćnjih na sarajevskoj Baščaršiji i u Vogošći, „skoro nemoguće“ spriječiti.

Takve, ekstremne skupine tuče dogovaraju uglavnom putem društvenih mreža ili drugih zatvorenih kanala i trude se uvijek biti korak ispred represivnog aparata, upozorava sigurnosni stručnjak Jasmin Ahić, profesor na Fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Univerziteta u Sarajevu.

„Takve skupine imaju svoje taktičke metode, a i za dolazak u Sarajevo imali su informatore koji su došli pogledati geostrateški položaj stadiona, čak i putnu infrastrukturu. Takvu formu navijača i njihovo ponašanje vrlo teško je prevenirati, jer će oni naći mogućnost da promijene pet-šest kanala i dogovore se gdje će se potući. Najgore što je to bilo u urbanom dijelu i unijelo nemir i strah među građane“, ukazuje Ahić.

Po njemu, za praćenje takvih navijačkih skupina policija mora znatno pojačati svoje kapacitete kako bi ih pratila od ulaska u državu, ali i na svakom koraku i praktično ih „konstantno izolirati“.

„Možda se u Vogošći moglo kvalitetnije odgovoriti, ali za sve to trebaju veći kapaciteti. Policije većih i bogatijih zemalja samo u krajnjem slučaju pristaju na takvu jednu opciju, jer se ne zna gdje će se dogovoreni navijački sukob desiti“, navodi Ahić.

Bez opravdanja

Upozorava i kako iskustva drugih zemalja govore o građanima i njihovoj imovini kao kolateralnim žrtvama.

„Ako je neko nezadovoljan ishodom tuče, onda krene u rušenje i događa se kolateralna šteta. Mogu zamisliti ljude čiji su automobili uništeni, vlasnike radnji koji su nastradali. Na videosnimcima se vidi i kako građani postaju dijelom toga, što može imati i dalekosežnije posljedice jer mogu krenuti u zaštitu svoje imovine, pa potegnuti za hladnim ili vatrenim oružjem. Najveća je šteta u izgubljenim ljudskim životima“, smatra Ahić.

Sociolog Jusuf Žiga, profesor Fakulteta političkih nauka u Sarajevu, smatra kako je apsolutno neprihvatljivo i ničim se ne može pravdati strast navijača koji prave nerede. Po njemu, „oni koji nazovi navijaju za svoj klub, a prave nerede, najveći su neprijatelji tom istom klubu“.

„Oni kompromitiraju svoj klub i izazivaju sankcije na taj način. Nikad nisam mogao razumjeti ni uprave tih klubova koji stoje direktno ili indirektno iza tih takvih skupina. To naprosto nikad neću razumjeti, niti mogu bilo čim opravdati“, kaže Žiga.

„A apriori, ne podržavam nijednu vrstu nasilja, pa ni nasilja navijačkih skupina. Pogotovo kada oni izlaze izvan relacija sukoba navijača kao što je napad na građane ili rušenje neke imovine. To je apsolutno neprihvatljivo“, dodaje.

Niko nije reagovao

U svojoj bogatoj karijeri, prateći bh. klubove, ali i reprezentaciju Bosne i Hercegovine, te izvještavajući sa mnogih europskih i svjetskih natjecanja, novinar Sabahudin Topalbećirević imao je priliku na djelu vidjeti huligane iz Poznanja.

„Istog trenutka kad sam saznao protivnika FK Sarajevo, znao sam ko dolazi. No, to se spominjalo jedan ili dva dana, ali nije niko reagovao. Jesu li policijske službe znale ko dolazi, ne znam. Oni dolaze ne sa ciljem da navijaju i da im bude lijepo u drugom gradu i drugoj državi, kao navijačkom i turističkom posjetu, nego da ruše nešto i divljaju, pa da se time hvale kad dođu kući“, objašnjava Topalbećirević.

Podsjeća i na posljednje Europsko prvenstvo u nogometu, kojem su domaćini bili Poljska i Ukrajina, kad se dogodio jedan od najvećih sukoba navijača u kojem su glavnu ulogu imali poljski i ruski huligani. Po njegovim riječima, ni 6.000 policajaca nije moglo spasiti ruske navijače.

„Huliganizam se preselio u istočne zemlje, a ljudi su zaboravili da su Poljaci jedni od najžešćih u Evropi. I nisu samo prostori istočne Evrope, nego i Balkana, nažalost, postali ubjedljivo najopasniji. Da li je to mentalitet, frustracija ili razna dešavanja na ovim prostorima, mogli bi o tome pričati. Radi se o svemu pomalo“, kaže Topalbećirević.

Upućuje i kritiku kolegama novinarima jer su morali upozoriti i građane, i policiju, ali i cijelo društvo na huligane iz Poljske. Priznaje i kako je očekivao ono što se noćas događalo, ali i upozorava kako svi moraju biti na oprezu sve dok utakmica ne završi, a poljski navijači ne odu kući.

Izvor: Al Jazeera/Autor: Mladen ObrenovićBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime