Policija će štititi porodice s djecom

0
10

Bihać više nema slobodnih kapaciteta za izbjeglice, a manja grupa već je izmještena u Sarajevo

Nakon što su zaprijetili zatvaranjem privremenih migrantskih kampova u USK-u, te nakon što je u ponedjeljak komesar policije učestvovao u radu operativne grupe u Ministarstvu sigurnosti u Sarajevu, jučer je u Bihaću zasjedala i radna grupa kantonalne Vlade koja je usaglasila stavove.

Ko i šta radi

– Ja sam jučer upoznao operativnu grupu u Sarajevu sa našim stavovima, a osnovni zahtjev je da se proces migracija stavi pod nadzor države i da se njim strateški upravlja. Mora da se zna tačno šta ko radi i u kojem obimu. Mi smo prošli mjesec zatražili od Ministarstva sigurnosti da upravlja migrantskim centrima u USK-u, da se upravlja brojem migranata na način da se popunjavaju mjesta sukladno sa kapacitetom i da se sva lica asocijalnog ponašanja dislociraju u Ušivak i Delijaš. Ovaj posljednji zahtjev već je djelimično proveden, dio lica je dislociran iz Bire, kazao je komesar policije Mujo Koričić.

Trenutni titular privremenih migrantskih centara Đački dom, Bira, Sedra i Miral je Internacionalna organizacija za migracije, pa Vlada USK-a sa njima pregovara o mogućoj tranziciji kada Ministarstvo sigurnosti preuzme odgovornost. Rok koji je ranije Vlada postavila da će u protivnom do petka početi sa zatvaranjem kampova, najvjerovatnije će biti prolongiran, jer je stigao pozitivan odgovor od ministra Dragana Mektića.

image
POPUNJAVANJE MJESTA U CENTRIMA, SUKLADNO ODREĐENOM KAPACITETU/FAHRUDIN BENDER

Na upit novinara šta će učiniti ukoliko ministar Mektić ne ispuni dogovoreno, iz krajiške vlasti su nam odgovorili da neće odustati od čuvanja sigurnosti građana i njihove imovine. Operativna grupa Vlade USK-a potvrdila je svoje zaključke i zahtjeve IOM-u i Ministarstvu sigurnosti, te je prihvatila mjere i planove tog ministarstva.

– Moramo zaštititi maloljetnike bez pratnje i porodice sa djecom, kako među izbjeglicama, tako i svim građanima Unsko-sanskog kantona koji očekuju profesionalniji odnos prema problemu, poručio je premijer USK-a Mustafa Ružnić.

Jučer je Bihać posjetio i Richard Maša, šef kooperacije Delegacije Evropske unije u BiH, gdje je sa gradonačelnikom Šuhretom Fazlićem razgovarao o izbjeglicama, smještajnim kapacitetima za migrantsku populaciju, te projektima vezanim za sigurnost građana koje financira upravo Evropska unija.

Utrošak donacija

– Osigurali smo 9,2 miliona eura pomoći za migrantsku krizu u BiH i, naravno, s našim partnerima kontrolišemo utrošak tih sredstava. U Bihać smo došli da vidimo šta možemo uraditi kada je u pitanju realizacija projekata koji poboljšavaju sigurnost građana i stranih državljana koji tu trenutno borave, kao što je sanacija sistema ulične rasvjete. Također, posjetu želimo iskoristiti i kako bismo se upoznali sa svim izazovima s kojima se suočava lokalna zajednica, kazao je Maša.

Nakon sastanka iskazano je nezadovoljstvo zbog postupanja hrvatske policije u ovoj situaciji, odnosno vraćanja migranata i izbjeglica u Bihać mimo zvaničnih graničnih prelaza.

Ipak, kroz Hrvatsku je do sada prošlo više od 20.000 migranata balkanskom rutom. Od četiri migranta samo jedan ostane u Bihaću, a i oni koji prođu, uspiju to učiniti nakon najmanje tri bezuspješna pokušaja.Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime