Policajci u Tuzli su uklonili transparent posvećen žrtvama genocida u Srebrenici

0
6
Na Plavom mostu u Tuzli 11. jula ove godine postavljen je transparent u znak sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici, međutim on je vrlo brzo uklonjen. Iako su se odmah nakon ovog čina pojavile informacije da su to učinili tuzlanski policajci, iz Kantonalne uprave policije novinari nisu dobili zvaničan odgovor.

Danima je odgovor na isto pitanje, koje je i portal Klix.ba upućivao Upravi policije Tuzlanskog kantona, glasio da su provjere u toku te da će javnost biti obaviještena po okončanju istrage.

Međutim, odgovor na pitanje ko je uklonio transparent, putem svoje inicijative dobio je zastupnik u Skupštini Tuzlanskog kantona Midhat Čaušević na posljednjoj sjednici koja je održana u ponedjeljak. Kako je navedeno u odgovoru direktora Uprave policije TK Safeta Ibrahimovića, spomenuti transparent su uklonili tuzlanski policajci.

Odgovor na inicijativu Midhata Čauševića (Foto: Klix.ba)Odgovor na inicijativu Midhata Čauševića (Foto: Klix.ba)

Ibrahimović u svom odgovoru piše da je Uprava policije nadležna za unutrašnju kontrolu, odmah po saznanju za spomenuti događaj, izvršila preliminarne provjere, a utvrđeno je da su policijski službenici Policijske stanice Centar, vršeći redovni obilazak u ulici Zmaja od Bosne, na mostu Pasarela uočili transparent dimenzija 100×80 centimetara, s natpisom “Oprostiti nećemo! 11.07.’95.”, koji su postavile nepoznate osobe.

S obzirom na to da je transparent bio postavljen na pješačkom mostu iznad saobraćajnice, Ibrahimović dalje pojašnjava da su o navedenom putem telefona obaviješteni glavni inspektor za inspekcijske poslove Grada Tuzla i građevinski inspektor u inspekcijskim službama Grada Tuzla, koji su nadležni za postupanje.

“Nakon što su obaviješteni o svim činjenicama, oni su izjavili policijskim službenicima da se transparenti ne mogu postavljati na opisanom mjestu jer je to suprotno važećim zakonskim odredbama, ali da nemaju dežurne uposlenike, jer se radilo o neradnom danu, danu vikenda, zbog čega su od policijskih službenika tražili da uklone transparent i dostave ga u nadležnu gradsku službu na nadležnost i daljnje postupanje”, piše direktor Uprave policije TK u svom odgovoru.

Shodno dobijenim uputama, Ibrahimović ističe da su policijski službenici na mjestu događaja izvršili fotografisanje transparenta, obavili njegovo uklanjanje i uputili ga u nadležnu službu za inspekcijske poslove.

O događaju je obaviješten i dežurni kantonalni tužilac koji se, prema navodima direktora Uprave policije Tuzlanskog kantona, izjasnio da u radnjama nepoznatih osoba nema elemenata krivičnog djela, zbog čega nema nadležnosti za postupanje

U cilju utvrđivanja činjenica bitnih za donošenje ocjene zakonitosti postupanja policijskih službenika, Ibrahimović je na kraju naveo da je Uprava policije Tuzlanskog kantona pokrenula interni postupak čije provođenje je u toku.

Izvor: klix.ba


Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime