Pojedine federalne općine odbacuju predloženi Zakon o šumama

0
33

Bosanski petrovac, Konjić, Vareš, Olovo – Načelnici općina Bosanski Petrovac, Konjic, Kladanj, Vareš i Olovo, koje posjeduju najveće šumske površine u BiH odbacili su ponuđeni prednacrt Zakona o šumama koji je utvrdila Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, prenosi sajt Saveza općina i gradova FBiH.

Ponuđeni prednacrt Zakona o šumama nije ispoštovao presude Ustavnog suda FBiH o pravima lokalnih zajednica, i kao takva neprihvatljiv je za općine, istaknuli su načelnici ovih općina na radnom sastanku koji je održan 18. avgusta/kolovoza u Jajcu.

– Ovaj zakon je nepovoljniji od prijašnjih zakona. Naknade za korištenje šumskog bogatstava, koje je prirodni resurs lokalne zajednice, za općine će biti manje, a obračun je s panja, a ne od ukupnog prometa, tako da će se samo za jedan dio posječenih stabala plaćati naknada, a za drugi ne. Mi to nećemo prihvatiti, kao ni ostale odredbe koje minimiziraju nadležnosti lokalne zajednice, što je za nas neprihvatljivo – rekao je načelnik Općine Bosanski Petrovac Zlatko Hujić.

Općine su ponuđenim prednacrtom Zakona isključene iz upravljana šumom, Federacija BiH bi prigrabila vlasništvo nad šumskim zemljištem, a kantoni bi preko šumsko-privrednih društva vršili eksploataciju, dok bi lokalne zajednice bi bile zaobiđene, što je neprihvatljivo, u svako slučaju, navode načelnici.

– Mi više ne možemo obuzdavati gnjev naroda u Bosanskom Petrovcu, ako se nastavi ovakva politika otimanja od općina, pitanje je samo kada će – a ne da li će se, desiti bunt naroda i izlazak na ulicu, što niko ne želi – rekao je Hujić.

Na pomenutom sastanku, između ostaloga je zaključeno da se traži od predlagača da povuče prednacrt Zakona iz procedure, a okonča proceduru donošenja već ranije utvrđenog prijedloga Zakona o šumama koji je usvojen u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH i nalazi se u proceduri u Domu naroda Parlamenta FBiH, budući da taj zakon sadrži kvalitetnije uređenje oblasti šuma.

Federalni zakon o šumama pao je na Ustavnom sudu FBiH još 2009. godine, sa obavezom da se mora uskladiti u roku od 6 mjeseci. Nakon šest godina Zakon o šumama još nije donesen.

(ekapija.com)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime