Pogledajte listu priznatih prirodnih voda u BiH

0
0

voda.BiH – Agencija za bezbjednost hrane BiH saopštila je da su u današnjem “Službenom glasniku BiH” objavljene liste priznatih prirodnih mineralnih i izvorskih voda i popis stonih voda u BiH.

Agencija za bezbjednost hrane BiH saopštila je da su u današnjem “Službenom glasniku BiH” objavljene liste priznatih prirodnih mineralnih i izvorskih voda i popis stonih voda u BiH.

Postupak priznavanja vodila je Komisija za priznavanje prirodnih mineralnih i prirodnih izvorskih voda u BiH, koju je imenovao Savjet ministara BiH, na prijedlog Agencije za bezbjednost hrane BiH.

Agencija je primila ukupno 62 zahtjeva za priznavanje prirodnih mineralnih, prirodnih izvorskih i stonih voda, navodi se u saopštenju.

Nakon provedene procedure, na prijedlog Komisije, Agencija za bezbjednost hrane BiH je donijela 40 rješenja o priznavanju voda, od čega je 21 rješenje o priznavanju prirodnih mineralnih voda, 15 rješenja o priznavanju prirodnih izvorskih voda i četiri rješenja o priznavanju stonih voda.

Prema zahtjevima iz Pravilnika o prirodnim mineralnim i prirodnim izvorskim vodama, uslovi za njihovo priznavanje su: zdravstvena ispravnost, odgovarajuća organoleptička svojstva, zadovoljavanje zahtjeva geoloških, hidroloških fizičkih, fizičko-hemijskih i hemijskih ispitivanja, mikrobioloških ispitivanja na izvoru, te farmakoloških, fizioloških i kliničkih ispitivanja.

Rješenje o priznavanju izdaje se na period od pet godina od datuma priznavanja.
Svakom odobrenom pogonu za proizvodnju prirodnih mineralnih i prirodnih izvorskih voda dodjeljuje se jedinstveni broj “Registra odobrenih objekata u BiH”, koji potvrđuje da je i izvor vode registrovan na isti način u skladu sa odredbama Pravilnika o prirodnim mineralnim i prirodnim izvorskim vodama.

Agencija vodi “Registar priznatih voda u BiH” i sačinjava Listu priznatih voda, koja je dostupna i na internet stranici Agencije za bezbjednost hrane BiH.

(bh-index.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime