Pogledajte koji su zastupnici PS BiH prodali Sutorinu Crnoj Gori

0
28

12313540_10205309197836096_1502929974452236762_nSarajevo – O ratificiranju Ugovora o državnoj granici između Bosne i Hercegovine i Crne Gore zastupnici su se izjasnili na sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH 24. novembra 2015. godine, dan uoči Dana državnosti Bosne i Hercegovine.

Zbog tehničkih smetnji, prekinut je prijenos uživo sa sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH u trenutku rasprave 89. tačke Dnevnog reda odn. ratifikaciji ugovora o granici sa Crnom Gorom.

Tehnički problemi su onemogućili elektronsko glasanje čime bi javnost imala uvid u imena i broj zastupnika koji su dan uoči Dana državnosti BiH, teritoriju Sutorine koja pripada Bosni prodali Crnoj Gori.

I pored onemogućavanja pristupa informacijama usljed prekida prenosa uživo i elektronskog glasanja o ratificiranju ugovora sa Crnom Gorom, Bosna PRESS nezvanično objavljuje imena zastupnika koji su glasali za ratifikaciju.

Za ratifikaciju su glasali:

1. Sadik Ahmetović (SDA),

2. Dušanka Majkić (SNSD),

3. Nikola Špirić (SNSD),

4. Staša Košarac (SNSD),

5. Miroslav Milovanović (SNSD),

6. Lazar Prodanović (SNSD),

7. Momčilo Novaković (PDP-NDP),

8. Predrad Kožul (HDZ),

9. Damir Arnaut (SBB),

10. Mirsad Đonlagić (SBB),

11. Mirsad Isaković (SBB),

12. Jovan Vukovljak (DNS),

13. Mladen Bosić (SDS),

14. Đorđo Krčmar (SDS),

15. Nenad Lalić (SDS),

16. Aleksandra Pandurević (SDS),

17. Nikola Lovrinović (HDZ),

18. Monika Tomić (HDZ),

19. Poslanik SDA

20. Poslanik SDA

21. Poslanik SDA

22. Poslanik SDA

Protiv ratifikacije su bili:

1. Šemsudin Mehmedović (SDA)

2. Salko Sokolović (SDA)

3. Jasmin Emrić (A-SDA)

4. Zaim Backović (BPS)

5. Bećirović Damir (DF)

6. Hanka Vajzović (DF)

7. Maja Gasal-Vražalica (DF)

8. Mensura Beganović (DF)

9. Denis Bećirović (SDP)

10. Mirsad Mešić (SDP)

Suzdržani:

1. Senad Šepić (SDA),

2. Diana Zelenika (HDZ 1990),

3. Saša Magazinović (SDP),

4. Poslanik (SDA)

Nisu bili prisutni:

1. Željko Komšić (DF),

2. Fehim Škaljić (SBB),

3. Borjana Krišto (HDZ),

4. Milica Marković (SNSD),

5. Borislav Bojić (SDS)

Nije glasao:

1. Poslanik SDA

22 ZA RATIFIKACIJU, 10 PROTIV RATIFIKACIJE, 4 SUZDRŽANIH, 5 NISU PRISUTNI, 1 NIJE GLASAO

 Karta_Bosne_i_Hercegovine_4566MIŠLJENJE ZASTUPNIKA KOJI SU GLASALI PROTIF RATIFIKACIJE

Poslanik Jasmin Emrić (A-SDA) je ustvrdio da je u predloženom ugovoru toliko nejasno opisana državna granica “da je neprimjereno da se ovaj opis nalazi i ponudi Predstavničkom domu da se usvoji u ovakvom tekstu“.

“Želim naglasiti da je neprihvatljivo da se ovaj ugovor ratificira kao konačni ugovor o granici između dvije države. Smatram da će, ako bi se ovaj ugovor ratificirao kao konačni ugovor o državnoj granici između dvije države, on biti povod nesporazuma i mogućih procesa koji zasigurno neće dovesti do toga da državna granica između dvije države bude definitivno i konačno utvrđena”, – smatra Emrić.

On je pozvao kolege da ne podrže ovaj prijedlog odluke o ratifikaciji.

Istaknuo je da bi ovakav ugovor mogao biti samo polazna osnova koja daje zajedničkoj komisiji smjernice kako, na koji način će pristupiti identifikaciji, označavanju, stabilizaciji i određivanju prelomnih tačaka državne granice.

Poslanica Hanka Vajzović (Demokratska fronta) je kazala da je Komisija za granice, iz nekih razloga, susjednoj Crnoj Gori po svemu sudeći poklonila jedan “pogranični džep“ od oko 42 hektara i to na potezu općina Foča-Pljevlja, područje koje se vodi pod nazivom Malinjak.

“Tražila sam odgovor zašto je na području Malinjaka odstupljeno od postojeće granice BiH i to na našu štetu. Jer ako ovo prolazi bez pitanja i odgovora, pitam se šta slijedi u drugim ugovorima, onim s Hrvatskom gdje imamo četiri puta dužu graničnu crtu 1001 kilometar”, – pitala je Vajzović.

Istaknula je da neće podržati ovaj ugovor jer ima dosta nejasnih stvari.

Poslanik Zaim Backović (BPS) je ustvrdio da “neko želi očerupati ovu zemlju“.

“Apelujem na sve one koji su se iskreno zakleli na Ustav BiH i očuvanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta BiH da ne podrže nešto što daje osnov čerupanju BiH”, – istaknuo je Backović.

Poslanik Salko Sokolović (SDA) je predložio kolegama da ne daju suglasnost za ratifikaciju i da Ugovor o državnoj granici između BiH i Crne Gore vrate Predsjedništvu BiH.

“Treba da im vratimo iz prostog razloga što Predsjedništvo treba da utvrdi jedinstven stav koji trenutno nema, stav politike BiH u ugovaranju granica sa susjednim, komšijskim državama Bosne i Hercegovine”, – kazao je Sokolović.

Poslanik Denis Bećirović (SDP BiH) je kazao da je sutra dan koji obilježavamo kao Dan državnosti BiH.

Po njegovim riječima, 25. novembra 1943. godine su vijećnici ZAVNOBIH-a obnovili državnost BiH.

“Obnovili su državnosti i potvrdili granice BiH. Koje ironije, uoči Dana državnosti BiH, mi ćemo se nekoliko sati uoči tog praznika, odreći jednog dijela naše granice za koju su se izborili vijećnici ZAVNOBIH-a, zašto ne reći i vijećnici AVNOJ-a. Taj dio teritorije BiH nikada pravnim sredstvima i procedurama nije oduzet Bosni i Hercegovini”, – istaknuo je Bećirović.

Po njegovim riječima, ključna poruka je da “granice BiH nisu proizvoljne, nisu vještačke, nisu laičke, kako su to neki opisivali u memorandumima i drugim velikodržavnim projektima.

“One su itekako pravno, istorijski, geografski i na drugi način utemeljene”, – poručio je Bećirović.

Okončanjem rasprave o Ugovoru o državnoj granici između Bosne i Hercegovine i Crne Gore iscrpljen je dnevni red današnje sjednice koji je imao 90 tačaka, a nakon kraće pauze poslanici će se izjasniti o svakoj od njih.

(Bosna PRESS/Agencije)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime