Pogledajte kako će izgledati naselje ‘Nova Ilidža’!

0
306

Ilidža – Rezidencijalno naselje, stambene zone, poslovni centri, parkovi, šetališta i još mnogo sadržaja futurističkog izgleda, mogli bi u bližoj budućnosti da promijene izgled sarajevske opštine Ilidža. Naime, u zelenoj oazi Sarajeva, na desnoj obali rijeke Željeznice i podno planine Igman, planirana je izgradnja modernog naselja “Nova Ilidža” procijenjene vrijednosti 4 mlrd KM!

Opštinsko vijeće je ranije donijelo odluku o izradi Regulacionog plana “Nova Ilidža 1”, na površini koja obuhvata 42,3 ha, “Nova Ilidža 2”, površine 23 ha i Regulacionog plana “Nova Ilidža 3” obuhvata 53,7 ha.

Prema riječima načelnika Memića, “Nova Ilidža” će biti moderno naselje za 40.000 stanovnika koje će se prostirati na desnoj obali rijeke Željeznice od termalne Rivijere do entitetske linije sa Vojkovićima.

Projekat nudi samoodrživost, raznolikost sadržaja, nov kvalitet stanovanja, regionalne poslovne centre, luksuzne stanove i hotele, uređene parkove, šetališta.

“Nova Ilidža” je zamišljena kao mjesto kvalitetnog životnog prostora, poslovanja i kulturnih sadržaja.

Prema glavnom projektu, moderno naselje činiće više zona i u njemu bi, između ostalog, trebalo da se smjeste rezidencijalno naselje okruženo parkovskom površinom, kao najkvalitetnijom vrstom stanovanja, regionalni poslovni centar, muzejski park, naselje uz park, stambene zone i mnogi drugi sadžaji. Zona A je najveća stambena zona “Nove Ilidže” sa otvorenim i osunčanim blokovima orijentisanim na šetališta i rijeku. U južnom dijelu struktura “Nove Ilidže” se usitnjava i prerasta u mini stambene četvrti.

Načelnik opštine Ilidža dodaje da je za ulaganja u “Novu Ilidžu” zainteresovano više investitora, a samo zemljište će moći da se proda za 40 mil KM.

Jedan od ciljeva projekta je da se u poslovnu zonu “Nove Ilidže” preseli centar grada, kako bi se rasteretilo uže jezgro Sarajeva prema Ilidži.

Mnoge kompanije su zainteresovane da imaju svoje predstavništvo u sklopu „Nove Ilidže“, zbog blizine aerodroma, olimpijskih planina, turističke ponude.

Opština Ilidža se nada prvim investitorima već sljedeće godine, a do tada bi trebalo da se omoguće određene olakšice i prilagodi još nekoliko zakona u samoj izgradnji.

(informativa)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime