Pogledajte intervju Muftije Zukorlića za Kuvajtsku televiziju (VIDEO)

0
1

Sandžak, Kuvajt – Muftija sandžački Muamer ef. Zukorlić je na početku intervjua predstavio regiju Sandžak kao i sve aktuelnosti koje su se zbile i koje se zbivaju na ovom području, a između ostalog je i govorio:

– Osnovni problem je u tome što je srbijanska vlast, kao i ostaleu okruženju, bila navikla da kontroliše ulemu, imame, muftije da izdaju fetve i govore ono što vlastima odgovara. Nekada se moglo čuti da se nakon zahvale Allahu zahvaljujemo Titu i ostalim diktatorima. Naravno, mi smo odgojeni na drugačiji način i nismo mogli to prihvatiti. Također, samo shvatanje Šehadeta koje izgovaramo je izvor slobode, ponosa i dostojanstva. Kada kažete da nema drugog boga osim Allaha, zanijekali ste sve faraone i sve one koji žele vladativama. Samim podizanjem te zastave, nastali su problemi sa srbijanskim vlastima koji žele svog muftiju-poltrona.

U nastavku intervjua Muftija je govorio o načinu na koji su mu se suprostavljali srbijanski mediji, te da kada su, i pored raznih podvala, do nogu potučeni i kada su uvidjeli da nisu u stanju savladati istinu koju promovira, jednostavno su mu zabranili pristup medijima i fokusirali se na kaljanju Muftijinog ugleda, slike i čast.

– Ne prođu ni tri dana a da nema velikih naslova u Beogradu, pa i u ostalim gradovima. Čak su i neki ljevičarski mediji iz Sarajeva ušli u tu kampanju kaljanje ugleda, slike i časti Muftije. Neki su jako prljavi, insan se stidi pomenuti ih. Ali bilo šta sto ima veze sa zločinom,terorizmom, mladićima u Siriji “Ti si ih poslao. Ti si ih mobilisao!” Dakle stvari koje će, posebno u Evropi lahko doći do ušiju ljudi.

– Mi stalno pokušavamo postići svoj cilj u Srbiji. ali i da svijetu objasnimo da ovdje postoji diskriminacija nad muslimanima koja je u suprotnosti sa ustavom Srbije. U Ustavu piše da su crkve i sve ostale vjerske zajednice ravnopravne. Ali nije tako. Crkva je u Srbiji vlasnica Države.  Ona je ta koja nešto zatražiod predsjednika i premijeraa oni to slijede i policija sprovodi.

– Šta mi tražimo od islamskog svijeta? Strategija našeg razvoja nije sadaka. Mi ne želimo graditi svoju budućnost na sadaki, jer onaj koji tako radi nema budućnost. Želimo pomoć. Ali ne kažeo: “DOđite svake godine i dajte nam.” Ne, ne. Dođite investirajte, Svi naši projekti imaju prihode sami za sebe.  Mi smo postavili temelje.

(SANAPRESS)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime