Podžić: Kazniti vojnike koji su izašli na referendum

0
5

os-bih-vojska-ajb-main_0BiH – Vojnici koji su 25. septembra izašli na referendum u RS-u ruše Ustav BiH, poručio Sifet Podžić.

Pripadnici Oružanih snaga BiH koji su u nedjelju 25. septembra izašli na neustavni referendum u Republici Srpskoj direktno ruše Ustav BiH, ustavni poredak države i Zakon o odbrani BiH, rekao je za novinsku agenciju Patria predsjednik Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost Parlamentarne skupštine BiH Sifet Podžić.

U nedjelju navečer u Dnevniku N1 u večernjem terminu, u prilozima koji su obavljeni sa glasačkih mjesta u manjem bh. Entitetu, vide se dva pripadnika Oružanih snaga BiH, koji su na neustavni referendum izašli i to u uniformama!?

Zakon o odbrani BiH u članu 5. jasno precizira da se „Oružane snage ne mogu koristit u političke svrhe niti za aktivnosti političkih stranaka“.

„Oružane snage BiH moraju biti depolitizovane. Njeni pripadnici ne smiju biti korišteni u političke svrhe. Izvršit će se provjere i sada je na nadležnima u Ministarstvu odbrane BiH, te generalnom inspektoru da poduzmu zakonom propisane mjere. I mi ćemo na sjednici Komisije, koju ćemo održati 6. oktobra razmotriti ovo pitanje. Ukoliko Ministarstvo odbrane BiH ne reaguje hitno u ovom slučaju mi ćemo reagovati, jer je atak na državu i njen Ustav nedopustiv. Mora biti kažnjen svaki pripadnik OS BiH koji je izašao na referendum“, kaže Podžić.

Krivična i disciplinska odgovornost

Članom 15. Zakona o službi u Oružanim snagama BiH definirano je da vojno lice ima prava i dužnosti „štititi suverenitet i teritorijalni integritet BiH u skladu sa Ustavom BiH i međunarodnim pravom“.

Vojno lice dužno je da se pridržava Zakona o odbrani BiH, direktiva, propisa, naređenja ministra odbrane, Sigurnosne politike i Odbrambene politike BiH.

Lica na službi u Oružanim snagama mogu odgovarati i krivično i disciplinski, a jedan proces ne isključuje vođenje drugog.

Krivičnim zakonom BiH u poglavlju 16. definirana su krivična djela protiv integriteta Bosne i Hercegovine, među kojima je i rušenje ustavnog poretka za što je zapriječena zatvorska kazna do pet godina zatvora.

Tužilaštvo BiH može po službenoj dužnosti, shodno Zakonu o krivično postupku BiH pokrenuti istragu u slučaju izlaska pripadnika OS BiH na glasanje na neustavni referendum, nezavisno od istrage koju će pokrenuti Ministarstvo odbrane BiH.

Na snimku dnevnika u 24 sekundi i 2,36 minute vide se pripadnici OS BiH koji glasaju.

Izvor: AgencijeBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime