Podržimo domaće: Koristimo usluge i proizvode Vakufske banke

0
0

main pic

Sarajevo – Viziji Udruženja Kupujmo i koristimo domaće – kvalitetno proizvedeno u Bosni i Hercegovini, pridružila se i domaća Vakufska banka d.d. Sarajevo. Ova banka, zajedno s ostalih 20 bosanskohercegovačkih poslovnih subjekata, želi aktivno raditi na podizanju svijesti građana o potrebi maksimalnog korištenja domaćih proizvoda i usluga, a sve u cilju jačanja ekonomije i standarda života u Bosni i Hercegovini.

Kao Banka koja bosanskohercegovačke građane želi učiniti ponosnim i zadovoljnim, svojim klijentima nudi usluge i proizvode prilagođene standardima, te aktivno radi na promociji kvalitete „naše“ proizvodnje u svim segmentima poslovanja.
Osnovana je davne 1992. godine kao privatna banka, a od 2014. godine u skladu sa novom strategijom aktivno radi na restrukturi i reorganizaciji Banke.

Njihov cilj je povećati učešće na tržištu s prepoznatljivim imidžom, atraktivnom ponudom, referentnim klijentima i obučenim kadrom. Na ovaj način žele pridonijeti uspješnosti svih interesnih grupa, kao i jačanju BiH privrede.

U poslovanju s klijentima rade u smjeru građenja dugoročnog partnerstva s klijentom i njegovog zadovoljstva jer smatraju da je takav pristup imperativ i jedini s perspektivom za stabilan i dugoročno održiv rast.

Sve promjene i restrukture rezultirale su da je Banka zaključno sa 30. juna 2015. godine poslovala pozitivno.

Promjene u poslovanju sa stanovništvom
Banka je u svim segmentima započela dugotrajan i složen proces restrukture koja podrazumijeva prihvatanje činjenice da su potrebne promjene, tim ljudi koji će iznijeti promjene, te snagu, energiju i entuzijazam za implementaciju istih, a sve s ciljem kreiranja čvrste osnove za dalje stabilno poslovanje.

Da bi ostvarili pozitivne rezultate, potrebno je bilo napraviti određene organizacijske promjene i optimizaciju procesa. Kao rezultat rada u prvih šest mjeseci 2015. godine u ovom segmentu, u odnosu na isti period prošle godine, zabilježen rast kreditnog portfelja od 32,88 posto i rast depozitnog portfelja od 8,19 posto.

Vakufska banka je otvorila poslovnice klijentima i postala otvorenija u radu, a njihovi zaposlenici su kroz prisutnost na terenu učinili usluge i proizvode Banke pristupačnijim svim klijentima.

Poslovanje s privredom
U poslovanju sa pravnim licima, fokus je na malim i srednjim poduzećima, jer su ista dokazano glavni generator privrednog rasta zemalja u razvoju. Strateško opredjeljenje je podržavati i proizvodne i izvozne kompanije, preko programa dugoročnih investicijskih kredita, kao i kroz izvozno finansiranje. U ovom dijelu, bitna je otvorenost za saradnju s svim institucijama u BiH, uz zajednički cilj promocije i podrške proizvodnji i izvoznim aktivnostima bh. kompanija.

Banka svakako radi na uspostavljanju partnerskih odnosa sa svim nivoima vlasti, gdje pored saradnje u depozitno-transakcijskom poslovanju nude učešće u finansiranju razvojnih odnosno infrastrukturnih projekata od vitalnog društvenog interesa.

Dosadašnji projekti koje je Banka podržala kreditnim linijama su:
– Općina Konjic – za poljoprivredu, voćarstvo i proizvodnju;

– Krediti za implementaciju razvoja stočarstva ruralnog finansiranja IFAD (područja Bugojno, Donji Vakuf, Gornji Vakuf – Uskoplje, Kakanj, Tešanj, Odžak/Domaljevac, Vareš, Goražde, Pale/Prača, Foča/Ustikolina, Jajce/ Dobretići i Kupres, Općine iz Unsko–sanskog kantona, Zeničko-dobojski kanton, Srednjobosanski kanton,);

– Hercegovačko-neretvanski kanton – za razvoj privrede i poljoprivrede, prerađivačke industrije i finansiranje usluga;

– Općina Jablanica – za razvoj privrede i poljoprivrede, prerađivačke industrije i finansiranje usluga;

– Općina Jajce – za podsticaj zapošljavanja u privrednim subjektima i samostalnim gazdinstvima na području Općine;

– Komisioni krediti s Kantonalnim fondom Bihać za pomoć u stambenom zbrinjavanju i zapošljavanju boračkih populacija, prognanih osoba i socijalno ugroženih kategorija.

Likvidnost
Svaka banka te bankarski sektor u cjelini kao jedna od okosnica ekonomije zemlje imaju jasnu odgovornost prema stanovništvu i javnosti. Ovim principom se vodi i naša Banka kada radi na kreiranju svoje poslovne politike i pri definiranju tržišnog nastupa.

Stoga, kako bi pružili sigurnost svojim klijentima i pokazali odgovornost prema uloženim sredstvima na depozitnim računima, Banka održava adekvatnu stopu likvidnosti. Ovo nam omogućava da i drugim, manjim bankama pomažemo na način da pozajmljujemo sredstva za poslovanje što je jako čest slučaj i da svoje klijente finansiramo iz vlastitih sredstava.

Kako brzo i sigurno do profita?
U vrijeme kada štednja građana raste i ulagači su naviknuti na visoke povrate, a pojedine banke razmišljaju o uvođenju negativnog procenta na depozite, Vakufska banka je krenula u emisiju obveznica s prinosom od pet posto na ulaganje. Ovakva vrsta ulaganja je dobra kombinacija sigurnosti i profita.

U periodu od 2. novembra 2015. do 16. novembra 2015. godine ova Banka će vršiti emisiju obveznica, a isplata ulaganja će biti isplaćivana na način da:

– pripadajući dio kamate će biti isplaćivan polugodišnje, najdalje u roku od deset dana od dana isteka polugodišta,

– glavnica će biti isplaćena u roku dospijeća u cjelokupnom iznosu, a najkasnije deset dana od ugovorenog roka dospijeća.

Na ovakav način Banka pruža mogućnost građanima i pravnim licima da višak sredstava koje posjeduju, investiraju u sigurne vrijednosne papire, koji donose veću zaradu nego ostali vidovi štednje i ulaganja.

Penzije iz vlastitih sredstava i društveno odgovorno poslovanje
Vakufsku banku, kao domaću banku, posebno karakterizira socijalna osjetljivost prema građanima BiH. Banka svojim klijentima isplaćuje penzije iz vlastitih sredstva onog dana kada PIO/MIO objavi da se penzija može isplaćivati.

Banka zajedno sa HO Merhamet trenutno provodi akciju prikupljanja novčane pomoći za izbjeglice koji su slijedom migrantske krize i sve većeg vala izbjeglica iz Sirije i drugih zemalja uputili ka državama Evropske unije. Zajedničkim snagama prikupljat ćemo sva potrebna sredstva koja su neophodna ugroženima, kako bismo im na bilo koji način pružili pomoć, obzirom da im je svaka podrška u predstojećem periodu od velikog značaja.

Promotivni tekst/radiosarajevo.baBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime