Područje poslovne izvrsnosti je razvojna inicijativa tri bh. općine

0
33

tesanj001Teslić, Tešanj, Žepče – Područje poslovne izvrsnosti BEAR (Business Excellence Area) je razvojna incijativa tri bh. općine Teslić, Tešanj, Žepče, a prema FDI magazinu koji je u grupaciji Financial Times-a, ovo područje je među 10 glavnih evropskih investicionih lokacija južne Evrope.

Tim povodom sutra će u Sarajevu biti održana konferencija za medije na kojoj će govoriti Ismar Alagić, direktor Agencije za razvoj Općine Tešanj, Branka Janko, direktorica Razvojne agencije Žepče, načelnici općina Teslić, Tešanj i Žepča, Milan Miličević, Suad Huskić i Mato Zovko.

Ovu razvojnu inicijativu podržava Njemačko društvo za međunarodnu saradnju – GIZ. BEAR je rangiran među 10 glavnih lokacija južne Evrope u kategoriji najboljih evropskih investicionih područja prema omjeru troškovne efikasnosti, što uključuje konkurenciju evropskih gradova i regija budućnosti za 2014/15.

Kategorije i kriteriji po kojima je FDI grupa za evaluaciju donijela odluku da proglasi najbolje evropske regije i gradove su ekonomski potencijal, omjer investicija i troškova, ljudski resursi, infrastruktura, kvalitet života, povoljno poslovno okruženje, kao i promotivna strategija za privlačenje direktnih stranih investicija.

Mjesto na vrhu liste evropskih gradova i regija budućnosti predstavlja u isto vrijeme i preporuku ekonomskog magazina za ulaganja na tim područjima. Konkurs za najbolje investicijska područja u Evropi je objavljen u oktobru 2013. godine.

Zajedničkim snagama, predstavnici BEAR područja, općine Teslić, Tešanj i Žepče su aplicirali na ovaj konkurs, te predstavili investicijske pogodnosti svog područja i ostvarili značajne rezultate u dvije kategorije: 10 evropskih regija generalno-prema parametrima troškovne efikasnosti investicija i u kategoriji top 10 malih evropskih lokacija za omjer troškovne efikasnosti investicija.
BEAR podrazumijeva područje poslovne izvrsnosti unutar općina Teslić, Tešanj i Žepče, koje su potpisale Sporazum o međuopćinskoj saradnji 17. februara 2012. godine u Tešnju u cilju omogućavanja daljeg ekonomskog napretka kroz podršku razvoju privatnog sektora.

Namjere projekta međuopćinske saradnje su jačanje konkurentnosti tri općine, kao i kapaciteta općinske administracije, a aktivnosti su promocija lokacijskih prednosti i privlačenje stranih i domaćih investicija.

Projekt provode Odsjek za razvoj Općine Teslić, Agencija za razvoj Općine Tešanj i Razvojna agencija Općine Žepče.

(bh-index.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime