Podrška UniCredita društvenom poduzetništvu u BiH u iznosu od 117.000 KM

0
30

uni-creditSarajevo – UniCredit Fondacija je danas objavila drugi po redu poziv za poslovne ideje kroz koje je osigurala 117.000 KM za razvoj društvenog poduzetništva. 

Poziv je otvoren svim neprofitnim organizacijama koje su osnovale društvena poduzeća i žele da prošire i razviju posao, kao i onima koje žele svoje prihodovne aktivnosti pretvoriti u društveno poduzeće.

“Naša uloga nije pružanje kratkoročne pomoći, već provođenje programa koji omogućuje ljudima da dolaze do kratkoročnih i održivih rješenja. Zbog toga smo se odlučili na ovakav drugi po redu poziv, usmjeren na društveno poduzetništvo”, rekao je Maurizio Carrara, predsjednik UniCredit Fondacije.

Istaknuo je da se nadaju da će novac koji doniraju biti reinvestiran. “U vrijeme krize jako je važno da niti jedan euro ne bude uzaludno utrošen”, kazao je on. Smatra da bi društveno orjentirano poduzetništvo trebao biti način razmišljanja, a ne drugi izbor nekog koji se želi zaposliti.

Ivan Vlaho, direktor UniCredit bank u BiH, podsjetio je da su u prošlom pozivu dodijelili 250.000 KM sredstava podrške. Kroz taj iznos su podržali 5 društvenih poduzeća  i osigurali 16 radnih mjesta. Ono što smatraju uspjehom je da je kroz ove projekte 49 obitelji dobilo redovite prohode od poljoprivredne proizvodnje. Aplikanti su osim financijske dobili i stučnu i savjetodavnu pomoć.

Nakon uspješnih aktivnosti iz Fonda društvenog poduzetništva iz 2012. Mozaik i UniCredit su udružili ekspertizu i resurse kako bi podržali poslovne ideje koje nude održiva rješenja za društvene probleme u BiH.

Vesna Bajšanski Agić, izvršna direktorica Fondacije Mozaik, navodi su kroz ovaj poziv dostupni pojedinačni iznosi do 40.000 KM na koje mogu aplicirati fondacije koja su već osnovale zadruge, te udruženja koja imaju prihodovnu stranu a koja će sredstva koristiti za registraciju društvenog poduzeća te zadruge.

Minimalni doprinos aplikanta je da najmanje 20% od ukupnog projekta projekta potrebno je osigurati iz drugih izvora.  Doprinos može biti u robi, novcu i uslugama te dolaziti iz vlastitih sredstava, javnih ustanova, od poduzeća, građana, nevladinih organizacija itd. U doprinos se ne može  uračunati vrijednost volonterskih sati.

Također, najmanje 1% godišnjeg proračuna iz 2013. godine osigurano kroz prihodovne  aktivnosti ili preko društvenog poduzeća.

na konferneciji je istaknuto da iako ne postoji opće prihvaćena definicija društvenih poduzeća, u ovom pozivu pod  pojmom društvenog poduzeća podrazumijevaju poduzeće čiji je vlasnik udruženje građana ili fondacija i koje svoj ukupan profit usmjerava u neprofitne i razvojne aktivnosti, bilo kroz svoju djelatnost ili kroz ulaganje u zajednicu.

Javni poziv i aplikacije su dostupni na stranicama www.unicreditbank.ba i www.mozaik.ba

Rok za prijavu je 28 11. 2014., a zainteresirani popunjene aplikacije i sva pitanja vezana za poziv mogu slati do 21. 11. 2014. na adresu [email protected]

(ekapija.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime