Podrška razvoju metaloprerađivačkog sektora u BEAR području

0
7

Podrška razvoju metaloprerađivačkog sektora u BEAR području

Tešanj – Predstavnici razvojnih agencija TRA i RAŽ iz BEAR „područja poslovne izvrsnosti“ Teslić-Tešanj-Žepče održali su prvi radni sastanak sa Karin Hörhan, novoimenovanom voditeljicom GIZ Prolocal programa.

Sastanak je održan u sali OV Žepče na radnom sastanku koji je ponudio smjernice za podršku daljeg razvoja metaloprerađivačkog sektora u BEAR području. Sastanku su, osim direktora razvojnih agencija TRA i RAŽ sa suradnicima za rad sa privatnim sektorom prisustvovali direktor predstavništva njemačke privrede u BiH Alexandar Märdian sa suradnikom i Zdravko Miovčić konsultant GIZ-a i direktor EDA Banja Luka.

Na sastanku je usaglašen okvirni plan podrške razvoju metaloprerađivačkog sektora u BEAR području za period 2015/16, predstavljen koncept BEAR poslovne škole i predstavljene aktivnosti AHK u BiH usmjerene u pravcu suradnje sa BEAR područjem.

“Tijekom rujna 2015. godine očekujemo organizaciju dva, za nas veoma bitna događaja, kojima će domaćin biti općina Tešanj. U suradnji sa Ambasadom Njemačke u BiH i GIZ Prolocalom 15.09.2015. realizirat će se posjeta političko-privredne delegacije iz Njemačke Tešnju na kojem će učešće uzeti predstavnici općina i razvojnih agencija iz BEAR područja. Navedena njemačka delegacija odabrala je Tešanj i BEAR područje kao jednu od destinacija za posjetu tijekom njihovog boravka u Bosni i Hercegovinu. Očekujemo posjetu delegacije od 27 članova sačinjene od predstavnika lokalnih zajednica u Njemačkoj, njemačkih firmi i predstavnika medija. Osim toga, 17.09.2015. godine planiramo održati sastanak sa predstavnicima metaloprerađivačkih firmi iz BEAR područja na kojem bi bili prisutni predstavnici GIZ Prolocal i AHK. Sastanak će biti održan na prostoru općine Tešanj, a u dogovoru sa TRA Agencijom planirano je da se isti realizuje na području MZ Šije gdje djeluje jedno veoma aktivno lokalno udruženje privrednika i poljoprivrednika.

Na navedenom sastanku bile bi predstavljene smjernice podrške metaloprerađivačkom sektoru u BEAR području, predstavljen koncept BEAR poslovne škole za privrednike i razgovarano o daljim npodručjima suradnje sa AHK i GIZ Prolocal”, kazao je Ismar Alagić, direktor TRA Agencije za razvoj općine Tešanj.

(manager.ba)

 Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime