Podrška Općine Bosanski Petrovac za integraciju osoba sa smetnjama u lokalnu zajednicu

0
4

IMG_3224Bosanski Petrovac – Općina Bosanski  Petrovac i  Centar za socijalni rad podržati će nastavak projekta Život u lokalno zajednici koji provodi organizacija Sumero iz Sarajevo, dogovorno je to u petak 23.01.2014. godine na sastanku Zlatka Hujića, općinskog načelnika i Senada Husetića, direktora Centra za socijalni rad sa Nerminom Cocalićem, projekt asistentom iz organizacije Sumero.

Sumero je Savez organizacija za podršku osobama s intelektualnim teškoćama Federacije Bosne i Hercegovine koji u saradnji sa lokalnim zajednicama i centrima za socijalni   kroz projekt Život u lokalnoj zajednici uspješno radi  na integraciji osobe sa smetnjama  u lokalnu  zajednicu, izmještanjem štićenika iz zavoda zatvorenog tipa i smještanjem u životne zajednice u lokalnim sredinama uz podršku.

Prema podacima Sumera oko 2.000 osoba u Federaciji Bosne i Hercegovine, odnosno oko 150 osoba sa područja USK, nalazi se u zavodima za osobe sa poteškoćama širom Bosne i Hercegovine.

„Veliki broj osoba smještenih u zavodima, možda čak i do 50% štićenika raznoraznih  zavoda i ustanova za osobe sa smetnja su sposobne da se integriraju u lokalnu zajednicu i pogodni su da se izmjeste iz zavoda“ – rekao je Nermin Cocalić, projekt asistent organizacije Sumero.

Projekt Život u lokalnoj zajednici koji se u  Bosanskom Petrovcu traje već godinu dana uspješan je realiziran. U  namjenski adaptirana dva stana smješteno je šest osoba, bivših štićenika zavoda,  koji su se uz podršku tri asistenta i uposlenika Centra za socijalni rad u potpunosti adaptirali na život u lokalnoj zajednici.

I dok je većina općina u Bosni i Hercegovini izbjegavala  da prihvati ideju integraciju osoba sa smetnjama u lokalnu zajednicu u  Općini Bosanski Petrovac su sa zadovoljstvom prihvatili da uđu u ovaj pilot projekt.

„Nismo se mi odlučili da uđemo u ovaj projekt da bi bili prvi, mi smo odluku donijeli spontano, to je bio jedan univerzalni ljudski nagon da se nekome pomogne, a te osobe koji su smješteni  u zavode su osobe koje to zaslužuju“ – rekao je Zlatko Hujić, načelnik općine Bosanski Petrovac, te dodao „Bosanski Petrovac je grad velikana umjetnosti koji su u svojim djelima iskazali kako humanost,  tako i  plemenitost, i mi smo danas nastavili biti isto takvi kada smo donijeli odluku, i organizacija Somero sa izborom Bosanskog Petrovca za implementacijom ovo projektom nije pogriješila.

„O uspješnosti ovog projekta i velike brige organizacije Sumero za bivše štićenike zavoda smještene u Bosanskom Petrovcu mogu samo da iskažem  riječi hvala. Kroz ovaj projekt štićenici zajedno sa svojim asistentima kreiraju programe rada na uspješnijoj  inkluziji u lokalnu zajednicu,  što pokazuje i današnja proslava rođendana jedne od štićenice uključene  u projekta, rođendanska zabava koju ona nikada u životu nije ovakvo doživjela, i koju će vječno pamtiti, što je za ove osobe izuzetno važno.“ – rekao Senad Husetić, direktor Centra za socijalni rad Bosanski Petrovac.

O uspješnosti projekta u Bosanskom Petrovcu organizacija Sumero putem nezavisne produkcije snima i dokumentarni film.

(mojusk.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime