Podrška obrazovanju odraslih: Dodatni poticaj ponuđačima obuka

0
31

giz-obrazovanje-odraslihNjemacka, BiH – Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH je kroz projekat “Podrška obrazovanju odraslih” tokom prve faze projekta u periodu 2011.-2013. radio na izradi novih neformalnih programa obuka koje za konačni cilj imaju ciljanu edukaciju posloprimaca prema njihovim i stvarnim potrebama tržišta rada u BiH i samim time olakšavanje pronalaženja novog ili unaprijeđenja posla koji već obavljaju.

U saradnji sa lokalnim partnerima izrađeni su i provedeni programi za 16 obuka koji odgovaraju potrebama tržišta. Tokom procesa implementacije je ustanovljeno da postoji različit pristup izradi i implementaciji programa, te su kod određenih ponuđača obuka identificirani izazovi prilikom  pozicioniranja proizvoda, odnosno obuka na tržištu.

Krajem 2013. godine u Sarajevu je organizovan sastanak sa ponuđačima obuka kako bi se utvrdile zajedničke potrebe i oblasti u kojima postoji mogućnost unapređenja poslovanja samih ponuđača. Sastanku je prisustvovalo preko 40 predstavnika različitih organizacija aktivnih u ovom sektoru i kao teme za obuke koje će doprinijeti povećanju kapaciteta identificirano je pet tematskih oblasti, koje se tiču istraživanja tržišta, metodologije izrade programa odraslih osoba i rada s njima, pozicioniranja obuka na tržištu, te umrežavanja ponuđača obuka. Obzirom da GIZ i u naredne tri godine nastavlja s ovim projektom, intenzivan rad unutar svake od ovih oblasti je već počeo.

Stoga već sredinom 2014. godine projekat “Podrška obrazovanju odraslih” u saradnji sa internacionalnim stručnjacima iz navedenih oblasti počinje s implementacijom edukacije za ponuđače obuka po navedenim tematskim oblastima u 5 modula. Svaki modul će biti implementiran zasebno na radionicama u trajanju do 3 dana, a vrijeme između dva modula u trajanju dva do tri mjeseca će biti iskorišteno za provedbu naučenog u praksi. Svaki ponuđač obuka koji bude odabran za učešće u ovoj projektnoj aktivnosti će u tom periodu izrađivati jedan novi program obuke. U svrhu izrade i implementacije programa obuke projekat „Podrška obrazovanju odraslih“ će osigurati potrebna finansijska sredstva u visini do 20.000 KM za svakog ponuđača.

(ekapija.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime