Podrška inicijativi sarajevskih studenta: Studenati Univerziteta u Bihaću traže uvođenje pauze u vrijeme džuma namaza

0
1

Podrška inicijativi sarajevskih studenta:Unija studenata Univerziteta u Bihaću traži uvođenje pauze u vrijeme džuma namaza

„Dragi moji studenti, profesori, uvaženi članovi šire akademske zajednice, ovih dana ste kao i ja mogli pročitati razne natpise na portalima i medijima vezane za inicijativu „uvođenja pauze za džumu na Univerzitetu u Sarajevu“. Pokretač ove inicijative je kolega Haris Zahiragić, koji je već usmeno upoznao društvenu grupaciju Senata UNSA sa navedenom inicijativom.

Na osnovu dosadašnjih zahtjeva i molbi koje su pristizale na adresu USUB-a od strane naših studenata po istom pitanju, odlučio sam se za pokretanje ove inicijative na našem Univerzitetu. Kako smo u Uniji o ovom „problemu“ već diskutovali, pa čak i prije pokretanja inicijative iz Sarajeva, nakon dogovora sa predsjednikom USUB-a Dinom Felićem odlučili smo prvo usmeno, a onda pismeno uputiti ovaj prijedlog na Senat. Naravno tome će prethoditi naše interno usaglašavanje, ali poznavajući ostale članove Unije studenata, kao i studentsku populaciju koju prije svega predstavljamo i zastupamo, već smo i na samo spominjanje ove ideje naišli na niz pozitivinih komentara.

U dogovoru sa našim kolegama sa Univerziteta u Sarajevu, ali i ostalih univerziteta u BiH, nakon usaglašavanja teksta inicijative i konačne verzije iste, planiramo delegirati ovu tačku dnevnog reda na Senat Univerziteta u Bihaću, pa ovim putem apeliramo na ostale članove ovog najvišeg akademskog tijela da nas podrže. Ovo je odgovor na stvarne zahtjeve studenata i profesora koji su se zbog neprilagođenosti nastavnog plana i programa često nalazili u situaciji da biraju između obavljanja vjerske dužnosti (klanjanja džume namaza) i obavljanja profesionalnih zadataka u skladu sa trenutnim statusom. Dakako, ovo je naš način podrške SPUS i njegovom predsjedniku Zahiragiću, te naš odgovor na zabrinjavajući govor mržnje i ogroman medijski linč koji je usmjeren na našeg sarajevskog kolegu.

Po nama je takav nastup „objektivnih“ medijskih kuća i „librealnih“ pripadnika šire društvene zajednice nedopustiv i sramotan. U zemlji sa preko 50% muslimanskog stanovništva, nemati pravo na slobodu vjerskog izjašnjavanja obavljanjem džume namaza svakog petka u sedmici u vremenskom trajanju od sat vremena, je protivno svim pravima i normama koje zastupa zapadni svijet u obliku Evropske unije. Zašto bi studentska populacija bila uskraćena tog prava, ako se jednostavnim rješenjem mogu otkloniti ovakve nelogičnosti. Uskratiti nekom odlazak u ovom slučaju na džumu namaz bilo bi čisto kršenje konvencije o ljudskim pravima, te udarac na vjerske slobode koje su jedno od temeljnih prava našeg društva. Prošlo je vrijeme kada smo morali saginjati glavu zbog toga što smo drugačiji, tako da ćemo potpuno ustrajati u našem legitimnom zahtjevu.“
Šarić Subhad, potpredsjednik Unije studenata Univerziteta u Bihaću.

(Saff)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime