Podignute optužnice za ratne zločine u Kotor Varošu, Kalinoviku i Krupi

0
7

slikacBratunac – Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv sedmorice nekadašnjih pripadnika vojnih i policijskih struktura Republike Srpske zbog zločina protiv čovječnosti počinjenih na području Kotor-Varoši.

Tužilaštvo BiH tereti Savu Tepića, Dragoslava Bojića, Duška Vujičića, Duška Maksimovića, Radojka Keverovića, Radu Škorića i Iliju Kurušića da su tokom 1992. godine, kao pripadnici Stanice javne bezbjednosti /SJB/ u Kotor-Varošu i Vojske Republike Srpske /VRS/, učestvovali u napadu na bošnjačke i hrvatske civile.

Tužilaštvo BiH smatra da su “optuženi odgovorni za ubistva i prisilne nestanke 10 osoba kojima se nakon odvođenja gubi svaki trag”.

Riječ je o predmetu protiv visokopozicioniranih zvaničnika, vojske, policije ili političkih struktura protiv kojih je istraga pokrenuta u Haškom tribunalu, nakon čega je predmet ustupljen na procesuiranje BiH.

Tepić, Bojić, Vujičić, Maksimović, Keverović, Škorić i Kurušić uhapšeni su početkom decembra, kada su im određene mjere zabrane.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.

OPTUŽNICA PROTIV MARINKA I ZORANA BJELICE

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Marinka Bjelice, Zorana Bjelice i Novice Tripkovića zbog ratnog zločina na području Kalinovika 1992. godine.

Optužnica ih tereti da su, kao pripadnici Vojske Srpske Republike BiH, u avgustu 1992. godine u Osnovnoj školi “Miladin Radojević” u Kalinoviku postupali suprotno pravilima međunarodnog humanitarnog prava, kršeći odredbe Ženevske konvencije.

U optužnici se navodi da su učestvovali u ubijanju i nečovječnom postupanju prema zatvorenom civilnom stanovništvu, što je za posljedicu imalo smrt četiri osobe, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Tijela Suada Hasanbegovića, Sejde Keše i Edina Biče ekshumirana su i identifikovana 2009. godine, dok tijelo Hašima Hatića nije pronađeno i on se vodi kao nestala osoba.

Optužnica je, zajedno sa dokaznim materijalom, proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu /Sipa/ BiH uhapsili su 18. decembra na području opštine Trnovo Marinka Bjelicu i njegovog sina Zorana.

Članovi Organizacije porodica poginulih i zarobljenih boraca i nestalih civila Istočno Sarajevo organizovali su proteste ispred zgrade Sipe i Tužilaštva BiH i zatražili njihovo bezuslovno puštanje na slobodu.

Sud BiH je, uz mjere zabrane, iz pritvora pustio stoodstotnog invalida Marinka Bjelicu, dok je njegov sin Zoran ostao u pritvoru.

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV PLAVANJCA I NARANČIĆA

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Joje Plavanjca /59/ i Zdravka Narančića /49/, oba iz Krupe i državljani Srbije, zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.
Optužene terete da su tokom 1992. godine, za vrijeme rata u BiH, kao pripadnici Vojske Republike Srpske postupali suprotno odredbama Ženevske konvencije o zaštiti građanskih lica za vrijeme rata, saopšteno je danas iz Tužilaštva BiH.

Drugooptuženi Narančić, kao pripadnik čete Vojne policije 11. krupske lake pješadijske brigade Vojske Srpske, obavljao je dužnost stražara u Osnovnoj školi “Petar Kočić” u opštini Bosanska Krupa, u kojoj su bili zarobljeni civili bošnjačke nacionalnosti sa područja opština Bosanska Krupa, Sanski Most i Bihać, dok je Plavanjac bio kapetan Vojske Srpske.

Kršeći pravila Međunarodnog humanitarnog prava za vrijeme rata u BiH, Narančić se tereti da je pomogao, a Plavanjac da je izvršio ubistvo 11 civilnih lica, čime su optuženi izvršili krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva, dodaje se u saopštenju.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

(nezavisne.com)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime