Podignuta optužnica zbog milionske prevare u Bosnalijeku

3
21

Bosnalijek

Sarajevo – Tužilaštvo Kantona Sarajevo danas će Kantonalnom sudu u Sarajevu uputiti optužnicu u slučaju “Bosnalijek”.

Optužnica u tom predmetu odnosi se na Edina Arslanagića, Šefika Handžića, Hasana Šepu, Amara Arslanagića, Aidu Selvić, Izeta Arslanagića i Jasmina Šepu, saznaje Fena u Kantonalnom tužilaštvu.

Amar Arslanagić je bivši direktor u Bosnalijeku.

Osobe obuhvaćene optužnicom terete se za organizirani kriminal, odnosno za više krivičnih djela. Među njima su zloupotreba položaja ili ovlasti, pranje novca, porezna utaja, krivotvorenje službene isprave te sklapanje štetnog ugovora.

Oštetili kompaniju i budžet

Tužilaštvo navodi da su te osobe oštetile Bosnalijek, budžet Federacije BiH i budžet Kantona Sarajevo za milionske iznose u novcu.

Istovremeno, a u skladu sa Zakonom o oduzimanju imovine pribavljene krivičnim djelom, Tužilaštvo će predložiti Sudu donošenje privremene mjere radi osiguranja imovine, odnosno zabrane otuđenja nekretnina ili stvarnih prava.

Tužilaštvo će, također, predložiti zabranu isplata s određenih bankovnih računa te da se od osoba obuhvaćenih optužnicom oduzme pribavljena imovinska korist u iznosu 23.860.562,12 konvertibilnih maraka (blizu 12,2 miliona eura), odnosno da se nadoknadi šteta pričinjena Bosnalijeku d.d. Sarajevo.

Uz optužnicu, koja sadrži više od 200 stranica, priloženo je i devet nalaza sudskih vještaka te 25.000 stranica dokaznog materijala, kao i prijedlog za ispitivanje 60 svjedoka.

Veliki prihodi

O aferi “Bosnalijek” – navodno sumnjivim poslovima i enormnom bogaćenju porodice Arslanagić – mediji pišu tokom posljednjih pet godina.

Kako je Al Jazeera ranije izvijestila, riječ je o najvećoj kompaniji za proizvodnju lijekova u Bosni i Hercegovini, osnovanoj 1951. Njen prihodi od prodaje u prošloj godini iznosili su 60 miliona eura, što je za 21 posto više u odnosu na prethodnu godinu.

Većinski vlasnik Bosnalijeka je Haden S.A. sa sjedištem u Luksemburgu (29,95 posto), ali udio od 19,26 posto pripada federalnom Ministarstvu energetike, industrije i rudarstva.

Na trećem mjestu je Ekonomski i socijalni razvojni fond, s vlasničkim udjelom od 8,78 posto. Ostalih 42 posto podijeljeno je među dioničarima s udjelom manjim od dva posto.

Istraga o Bosnalijeku trajala je više mjeseci. Prilikom pretresa pronađeni su dokumentacija i predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku.

Izvor: Al Jazeera i agencijeBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

3 KOMENTARI

  1. Nešto nije u redu, na spisku nema Milorada. Ja sam mislila da je on nezaobilazan kad su optužnice u pitanju. Bar tako se stiče utisak na ovom portalu.

    0

    0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime