Podignuta optužnica za ratni zločin protiv Milenka Karlice na području Bosanskog Novog

0
6

Podignuta optužnica za ratni zločin protiv Milenka Karlice na području Bosanskog Novog

Bosanski Novi – Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH, podigao je optužnicu protiv Milenka Karlice za zločine na području Bosanskog Novog.

Optuženi se tereti da je u periodu od maja do septembra 1992. godine, u okviru širokog i sistematskog napada Vojske Srpske R BiH, Teritorijalne odbrane, pripadnika vojne policije i paravojnih formacija na civilno stanovništvo, zajedno sa drugim licima počinio progon lica bošnjačke nacionalnosti iz zaseoka Ekići i Alići, ubistvima, prisilnim preseljenjem stanovništva i mučenjem.

Tereti se da je u junu 1992. godine, zajedno sa grupom od preko dvadeset pripadnika vojnih formacija krenuo u napad na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti zaseoka sela Maslovare, Alićima i Ekićima, te su na putu do tamo ubili jedno lice bošnjačke nacionalnosti, da bi po dolasku u naselje počeli sa istjerivanjem civila iz njihovih kuća, prilikom čega su dva lica bošnjačke nacionalnosti ubijena, a svo zatečeno stanovništvo su odveli u kolonama do jedne kuće, te su odvojene muškarce udarali rukama, nogama i raznim predmetima po svim dijelovima tijela, dok su to gledale i slušale njihove žene i djeca.

Prema navodima optužnice, optuženi se tereti da su po njegovom naređenju odvojeni žene i djeca iz pomenutih kolona potrpani u traktore i odvezeni prema naselju Urije, dok su muškarci odvedeni do mjesnog muslimanskog groblja gdje im je optuženi naredio da kopaju zajedničku grobnicu, a njemu poznatim naoružanim licima i drugim pripadnicima Teritorijalne odbrane naredio da pucaju u civile, što su zajedno sa njim i učinili.

Prilikom strijeljanja ubijeno je više od 20 civila bošnjačke nacionalnosti, nakon čega su njihova tijela zatrpana zemljom.

Ekshumacijom pomenute grobnice poronađeno je i identifikovano šest tijela ubijenih civila bošnjačke nacionalnosti, dok neka tijela nikad nisu pronađena, jer su prema prikupljenim dokazima, većina tijela ubijenih, tokom 1996. godine iskopana, odvezena na ušće rijeka Japre i Sane, gdje su bačena, a od čega su do sada pronađena i identifikovana tri tijela.

Optuženi se tereti da je počinio krivično djelo Zločin protiv čovječnosti iz člana 172. stav 1., u vezi sa članom 29., a sve u vezi sa članom 180. stav 1. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH.

Autor: Redakcija

(avaz.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime