Podignuta optužnica za ratni zločin protiv četiri osobe

0
16

tuzilastvo-bih-trazi-pritvor-za-nikolu-maricaČapljina, Stolac  ̶  Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva Bosne i Hercegovine podigao je optužnicu protiv Nikole Zovke, rođenog 19.10.1958. godine u Čapljini, nastanjenog u Čapljini, državljanina BiH i R Hrvatske, Petra Krndelja, rođenog 08.06.1960. godine u Metkoviću, nastanjenog u Čapljini, državljanina BiH i R Hrvatske, Kreše Rajiča, rođenog 05.10.1956. godine u Stocu, nastanjenog u Stocu, državljanina BiH i R Hrvatske i Ivice Čuture, rođenog 31.01.1960. godine u Počitelju, državljanina BiH i R Hrvatske.

Navedeni optuženi se terete da su za vrijeme rata u BiH, Nikola Zovko u svojstvu načelnika PS Čapljina, Petar Krndelj kao komandir PS Čapljina, Krešo Raič u svojstvu komandanta voda VP i  Ivica Čuturakao aktivni policajc i rukovodioc sektora Domanovići, postupali suprotno odredbi Ženevske konvencije o zaštiti civilnih lica za vrijeme rata.

Optuženi Nikola Zovko, Petar Krndelj i Krešo Rajič terete se da su zajedno s drugim pripadnicima Civilne policije PS Čapljina i Vojne policije u akciji na Čeljevskoj adi, kojom je rukovodio i bio prisutan Petar Krndelj, zarobili tri nenaoružana civilna lica bošnjačke nacionalnosti, a potom ih lišili života.

Optuženi Nikola Zovko i Petar Krndelj osumnjičeni su da su u navedenoj akciji teško ranili i zarobili još jednog pripadnika bošnjačke nacionalnosti koji je odveden u PS Čapljina, gdje je od pripadnika civilne policije sve vrijeme bio izložen teškom fizičkom i psihičkom maltretiranju. Zbog ranjavanja i zadobijenih povreda lice je duže vrijeme bilo izloženo teškim fizičkim patnjama, zbog čega i danas osjeća teške fizičke patnje.

Optuženi Ivica Čutura, Nikola Zovko i Petar Krndelj terete se da su u julu 1993. godine u selu Veledarova Mahala, općina Čapljina više civila bošnjačke nacionalnosti na prevaru namamili u kombi vozilo i odveli u zatočenički objekat „Gabela“, gdje su se već prethodno nalazili nezakonito uhapšeni drugi civili bošnjačke nacionalnosti i prisilno ih zatočili, gdje su ostali sve do polovine decembra mjeseca 1993. godine.

Optuženi se terete da su počinili krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz člana 173. stav 1. tačke c), e) Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, u vezi sa članom 180. stav 1. i 2. članom 29. Krivičnog zakona BiH.

Optužnica će biti proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

(Bosna PRESS)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime