Podignuta optužnica za ratni zločin na području općine Sokolac

0
149

Podignuta optužnica za ratni zločin na području općine Sokolac

Sokolac – Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv:Nenada Pržulja, rođenog 15.09.1957. u Sokocu, gdje je i nastanjen, državljanina BiH.

Optuženi se tereti da je tokom rata u BiH, od sredine maja 1992. do sredine 1993. godine, u svojstvu komandira straže i komandira zatočeničkog objekta u prostorijama osnovne škole u selu Čavarine, općina Sokolac učestvovao u zatvaranju, prisilnom nestanku osoba i drugim nečovječnim djelima, te progonu civilnog bošnjačkog stanovništva na području općine Sokolac.

On se tereti da je u oktobru 1992. godine u Sokocu, zajedno sa još nekoliko vojnika učestvovao u nezakonitom premještanju trideset i devet zatočenih civila – Bošnjaka, iz zatočeničkog objekta osnovne škole u Sokocu, do osnovne škole u selu Čavarine gdje su ih sa još nekoliko civila, smjestili u dvije neuslovne prostorije bez ikakve svjetlosti, gdje su zatočenici boravili u nehumanim uslovima, bez struje i grijanja, spavajući na podu, a nuždu obavljajući u kante.

Tereti se da je početkom oktrobra 1992. godine iz zgrade Policijske stanice, premjestio nekoliko zatočenih civila-Bošnjaka, u zatočenički objekat osnovne škole u selu Čavarine, te ih protivzakonito zatvorio.

Optuženi se također, tereti da je zajedno sa još jednim stražarom i vojnicima, učestvovao u premlaćivanju zatočenog civila, udarajući ga rukama i nogama po raznim dijelovima tijela, usljed kojih bi oštećeni izgubio svijest, nanoseći mu teške fizičke i psihičke povrede, kao i da je znao a nije spriječavao premlaćivanje zatočenih civila, od strane njemu podređenog stražara i srpskih vojnika koji bi izvodili zatočenike iz prostorija u hodnik i na sprat, gdje su ih udarali pesnicama, nogama i raznim oštrim predmetima.

U martu 1993. godine optuženi je zajedno sa još nekoliko stražara učestvovao u izvođenju šest zatočenih civila, pod izgovorom da će biti pušteni na slobodu, predao ih je pripadnicima vojne polcije RS-a, koji su ih odvezli u nepoznatom pravcu, od kada im se gubi svaki trag.

Optuženi se tereti za krivično djelo Zločini protiv čovječnosti iz člana 172 KZ BiH.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH.

(klix.ba)

 Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime