Podignuta optužnica za ratni zločin na području općine Prijedor

0
2

Prijedor – Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv:

– Zmijanjac Dragoja, rođenog 01.01.1951. godine u mjestu Donji Garevci, općina Prijedor, gdje je i nastanjen, državljanina BiH.

Optuženi se tereti da je u periodu od 30.04. do 30.09.1992. godine, kao pripadnik neidentifikovane vojne ili policijske formacije, u okviru širokog i sistematičnog napada usmjerenog protiv bošnjačkog i hrvatskog  stanovništva općine Prijedor, kao dio tog napada,  svjesno i sa namjerom lišio života jednog civila bošnjačke nacionalnosti, te drugim članovima njegove porodice prijetio, sa ciljem progona osoba bošnjačke nacionalnosti sa područja općine Prijedor na diskriminatorskoj osnovi po nacionalnoj, etničkoj  i vjerskoj pripadnosti.

Prema navodima optužnice, optuženi se tereti da je obučen u maskirnu vojnu uniformu i naoružan automatskom puškom, u mjesecu julu 1992. godine, došao u kuću jednog civila bošnjačke nacionalnosti, koji je nakon toga izveden iz kuće, a optuženi ga je sve vrijeme pratio sa uperenom puškom, nakon čega je optuženi lično i direktno, pucajući iz vatrenog oružja, usmrtio navedenog civila, koji je ostao ležati na cesti.

Nakon toga, osumnjičeni je uputio prijetnje članovima porodice ubijenog, koji su nakon tog događaja odvedeni u logor Trnopolje na području Prijedora, gdje su preživjeli teške torture i zlostavljanja, te nakon toga prognani sa područja Prijedora.

Optuženi se tereti da je počinio krivično djelo zločini protiv čovječnosti iz člana 172. stav 1. tačka h)-progon  u vezi sa djelom iz tačke a) istog člana-ubistvo, a sve u vezi sa članom 180 stav 1. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

Postupajući tužilac, uz optužnicu predlaže da se optuženom Zmijanjac Dragoju odrede mjere zabrane u skladu sa članom 126. ZKP-a BiH. Predložene mjere zabrane, uključuju zabranu napuštanja boravišta i zabranu sastajanja sa određenim osobama.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

(brcko.tv)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime