Podignuta optužnica protiv Sekule Babića zbog ratnog zločina nad Bošnjacima u Glamoču

4
2

BiH – Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Sekule Babića, rođenog 03.09.1956. godine, u mjestu Jakir, općina Glamoč, nastanjenog u Banja Luci, državljanina BiH, ranije osuđivanog zbog zločina nad Bošnjacima na području Glamoča, prenosi bh. novinska agencija Patria.

– Optuženi se tereti da je za vrijeme rata u BiH, oružanog sukoba između HVO-a i Armije RBIH, s jedne i VRS-a s druge strane, u toku 1992. godine, na području općine Glamoč, postupao suprotno pravilima međunarodnog humanitarnog prava, pri tome kršeći odredbe Ženevske konvencije o zaštiti civilnih lica za vrijeme rata.

Tereti se da je u oktobru 1992. godine, u Glamoču, došao do kuće u kojoj se nalazilo četvero civila, bošnjačke nacionalnosti, troje odraslih lica i jedno dijete, te u namjeri da ih sve liši života, uperio automatsku pušku kroz prozor i započeo rafalnu paljbu, prilikom čega je usmrtio jednu ženu starosti 74 godine.

Optuženi Babić, tereti se da je zajedno sa drugim pripadnicima Vojske Republike Srpske, na putu između sela Kamen i Jakir, općina Glamoč, zaustavio ženu civila, bošnjačke nacionalnosti, starosti 72 godine, da bi je udarajući po glavi tupim predmetima, fizički maltretirali, a zatim joj, u namjeri da je liše života oštrim predmetima nanijeli povrede glave i lobanje, usljed kojih je žrtva preminula.

Prema navodima optužnice, optuženi i još dvojica pripadnika VRS-a, su došli u kuću civila bošnjačke nacionalnosti, u selu Jakir, općina Glamoč, gdje su zatekli njegovog maloljetnog sina, kojeg su potom fizički i psihički zlostavljali, udarajući nogama i rukama u predjelu glave, dok ga je optuženi ispitivao, nakon čega ga je jedan od vojnika polio vrelom vodom, da bi mu zatim optuženi tražio novac, koji mu je nakon što su mu pucali u pravcu nogu, u strahu za svoj život, oštećeni i predao.

Optuženi se tereti da je počinio krivično djelo Ratni zločin protiv civilnog stanovništva. Optužnica je proslijeđena Sudu BiH.

(bosnjaci.agency)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

4 KOMENTARI

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime