Podignuta optužnica protiv Saše Savinovića

0
8

Mostar – Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Saše Savinovića, rođenog 08.03.1975. godine u Mostaru, gdje je i nastanjen, ranije osuđivanog, državljanina BiH.

Optuženi se tereti da je od mjeseca maja do kraja 1993. godine, u kojem periodu se odvijao rasprostranjen i sistematičan napad jedinica Hrvatskog vijeća odbrane (HVO) na bošnjačko civilno stanovništvo općine Mostar, kao pripadnik ATG „Kažnjenička bojna – Benko Penavić“, vršio progon civilnog bošnjačkog stanovništva na nacionalnoj, vjerskoj i etničkoj osnovi, i to učešćem u teškom oduzimanju fizičke slobode, ubistvima i prisilnim preseljenjima.

Prema navodima optužnice, optuženi je zajedno sa još tri pripadnika HVO-a, odveo iz stana i izvršio ubistvo četiri civila bošnjačke nacionalnost, među kojima se nalazila i beba. Njihova tijela su proneđena na području Bijelog Brijega.

Nadalje, osumnjičeni se tereti da je u mjesecu augustu 1993. godine, zajedno sa još dva pripadnika HVO-a, izvršio protjerivanje tročlane porodice bošnjačke nacionalnosti u istočni dio grada Mostara pod kontrolom AR BiH, na način da ih je odvezao do linije razgraničenja, te  zatim pucanjem iz automatskog naoružanja u vazduh i oko navedenih lica naredio istima da pređu na istočnu stranu grada Mostara, što su u strahu za svoj život i učinili.

Optuženi se tereti da je počinio krivično djelo zločini protiv čovječnosti iz člana 172. stav 1. tačke a) i d), sve u vezi sa članom 180 stav 1. i članom 29. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

(federalna.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime