Podignuta optužnica protiv Radončića i ostalih

0
4

Sarajevo, Tužilaštvo BiH, Fahrudin Radončić, Bakir Dautbašić, Bilsena Šahman, Zijad Hadžijahić

Sarajevo – Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv Fahrudina Radončića, Bakira Dautbašića, Bilsene Šahman i Zijada Hadžijahića, prenosi Anadolija.

“Navedene osobe se terete da su, između ostalog, organizirali i postali pripadnici organizirane skupine ljudi, koju je organizirao i istom rukovodio Fahrudin Radončić, te su svojim djelovanjem, međusobnim dogovaranjem i međusobno povezanim radnjama, u vremenskom periodu od 14. decembra 2015. godine do 12. januara 2016. godine počinili kaznena djela:

Fahrudin Radončić, kaznena djela Udruživanje radi činjenja kaznenih djela (čl. 249. KZBiH), Ometanje rada pravosuđa (čl. 241. KZBiH) i Davanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem (čl. 219. KZBiH);

Bakir Dautbašić, kaznena djela Udruživanje radi činjenja kaznenih djela (čl. 249. KZBiH), Ometanje rada pravosuđa (čl. 241. KZBiH) i Davanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem (čl. 219. KZBiH);

Bilsena Šahman, kazneno djelo Udruživanje radi činjenja kaznenih djela (čl. 249. KZBiH) i Ometanje rada pravosuđa (čl. 241. KZ BiH) i

Zijad Hadžijahić, kaznena djela Udruživanje radi činjenja kaznenih djela (čl. 249. KZBiH), ), Ometanje rada pravosuđa (čl. 241. KZBiH) te Davanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem (čl. 219. KZBiH).

Navode iz optužnice i krivnju navedenih osoba tužitelj će dokazivati saslušanjem 27 svjedoka, nalazima četiri stručna vještaka i prilaganjem više od 160 materijalnih dokaza”, navodi se iz Tužilaštva BiH.

Hapšenje i pritvor

Fahrudin Radončić, predsjednik Saveza za bolju budućnost (SBB) i delegat u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine lišen je slobode 25. januara i određen mu je jednomjesečni pritvor.

Privođenje Radončića uslijedilo je nakon što je ranije, pod istim optužbama, uhapšen Bakir Dautbašić, član njegove stranke i kandidat za državnog ministra prometa i komunikacija.

Radončićeva odvjetnica Vasvija Vidović ranije je rekla da hapšenje svog klijenta i Dautbašića vidi kao spregu dijela pravosuđa i dijela SDA.

“Uzmite u obzir činjenicu da je i Dautbašić lišen slobode kad je bio predložen za kandidata za ministra. Mi znamo da u SDA ima frakcija i da je rečeno [Bakiru] Izetbegoviću da se ne treba koalirati sa Radončićem jer će biti uhapšen”, kazala je.

Osim Dautbašića, uhapšena je i Bilsena Šahman. Oboje su pritvoreni na mjesec dana nakon što je tajnim praćenjem utvrđeno da su pokušali utjecati na svjedokinju u procesu koji se na Kosovu vodi protiv Nasera Kelmendija, vođe jednog od najzloglasnijih kriminalnih grupa na Balkanu.

Kelmendi je svoje kriminalne operacije godinama vodio iz BiH, odakle je pobjegao pred hapšenjem. Uhapšen je na Kosovu i tamo je protiv njega podignuta optužnica na osnovu dokaza prikupljenih u BiH.

Kelmendi se tereti da je bio vođa organizirane kriminalne grupe umiješane u trgovinu drogom, iznude i najmanje jedno ubistvo.

Radončić je negirao sve optužbe.

Odluke CIK-a

Nema elemenata za oduzimanje mandata delegatu u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Fahrudinu Radončiću, bez obzira na odluku Tužilaštva BiH da protiv njega podigne optužnicu za više kaznenih djela, između ostalih, za ometanje rada pravosuđa u slučaju “Kelmendi”, potvrđeno je u Centralnoj izbornoj komisiji Bosne i Hercegovine.

Članica Centralne izborne komisije BiH Irena Hadžiabdić istakla je kako u skladu s “članom 1.10 Izbornog zakona BiH, koji se se odnosi na izabrane članove organa vlasti na svim nivoima, prestaje mandat prije isteka vremena na koji je izabran, između ostalog, danom pravosnažnosti sudske presude kojom je osuđen na kaznu zatvora u trajanju od šest mjeseci ili duže”.

“Nemamo nikakvih elemenata za oduzimanje mandata”, navela je Hadžiabdić.

U ovom trenutku, prema njenim riječima, ne postoji ništa sporno da Bakir Dautbašić, protiv koga je Tužilaštvo BiH, također, podiglo optužnicu za ometanje rada pravosuđa, i dalje ostane kandidat SBB-a za ministra prometa i komunikacija BiH.

“On i dalje može da ostane kandidat za ministra što se tiče CIK-a BiH. Mi smo ranije dali potvrdu zato što u Izbornom zakonu BiH ne postoji ništa što bi nas sprečavalo da to učinimo. Na Parlamentarnoj skupštini BiH je da se dalje opredijeli o tome”, navela je Hadžiabdić.

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Ognjen Tadić ranije je potvrdio kako u vrijeme odsustva Radončića nema prepreka i smetnji za rad Doma naroda PSBiH, s obzirom na to da kvorum za rad čine najmanje tri predstavnika svakog od konstitutivnih naroda.

Istovremeno, Komisija za pripremu izbora Vijeća ministara Predstavničkog doma PSBiH ne može pristupiti razmatranju imenovanja Dautbašića zbog njegove nemogućnosti da fizički prisustvuje sjednici tog parlamentarnog tijela, gdje treba dati odgovore članovima na postavljena pitanja, bez obzira na to što su i CIKBiH i Agencija za istrage i zaštitu (SIPA) dali potvrdu za njegovo imenovanje.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić čeka šta će se desiti nakon 13. februara kada ističe jednomjesečni pritvor za Dautbašića, kako bi na osnovu toga proslijedio odluku o imenovanju na razmatranje u Komisiju za pripremu izbora Vijeća ministara Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Izvor: AgencijeBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime