Podignuta optužnica protiv Mladena Vasiljevića za zločine u Rogatici

0
8

tuziteljstvo_bihRogatica – Potjernica za Vasiljevićem raspisana je 5. novembra 1993. godine, a on je još uvijek na slobodi.

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Mladena Vasiljevića (1960.), nastanjenog u Beogradu, državljanina BiH i Republike Srbije, kojeg optužnica tereti da je od kraja maja do početka novembra 1992. godine, kao učesnik udruženog zločinačkog poduhvata, na dužnosti načelnika Stanice javne bezbjednosti Srpske opštine Rogatica i člana Kriznog štaba u okviru širokog i sistematičnog napada usmjerenog protiv stanovništva bošnjačke nacionalnosti na području Rogatice, u napadu koji je izvršen od strane pripadnika policije SJB Rogatica, Rogatičke brigade i paravojnih formacija koji su dolazili sa područja Republike Srbije, kao dio tog napada, učestvovao u progonu civilnog bošnjačkog stanovništva na području opštine Rogatica, saopćilo je Tužilaštvo BiH.

Kako se navodi u optužnici, optuženi je preko njemu podređenih pripadnika Stanice javne bezbjednosti Srpske opštine Rogatica, u saradnji sa pripadnicima Rogatičke brigade, učestvovao u ubistvima, prisilnom nestanku osoba i nezakonitom zatvaranju nesrpskog civilnog stanovništva na području opštine Rogatica, u zatvoreničke objekte u prostorije Srednjoškolskog centra “Veljko Vlahović” i fabriku slada “Rasadnik-Sladara“ u Rogatici, koje je neposredno obilazio i u njima ispitivao zatvorena lica, u kojima su žrtve premlaćivane, odvođene na obavljanje prinudnih radova, zatvorene žene i djevojke upotrebom sile i prijetnje silovane, stariji muškarci, žene i djeca prisilno preseljeni van područja Rogatice, a imovina nesrpskog stanovništva pljačkana i uništavana u velikim razmjerama.

Također, prema navodima optužnice, optuženi je učestvovao u izvršavanju pješadijskih napada na civilno stanovništvo iz Višegrada i više okolnih sela, prilikom kojih je više desetina civila lišeno slobode.

Većina tijela žrtava su pronađena i ekshumirana u toku 2000. godine u jami “Paklenik“ kod sela Kalimanići u opštini Sokolac, a veći broj žrtava je odveden u nepoznatom pravcu. O njihovoj sudbini do dan danas nema nikakvih informacija.

Optuženi se tereti da je počinio krivično djelo zločini protiv čovječnosti.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

(Faktor.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime