Podignuta optužnica protiv dvojice časnika JNA zbog napada na civilno pučanstvo na području općine Sanski Most

0
2

srpski_logoriSanski Most – Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH podigao je optužnicu protiv: Branka Basare, rođenog 3.10.1939. godine u Sanskom Mostu, državljanina Srbije, nastanjenog u Beogradu i Nedeljka Aničića zvanog „Neđo“, rođenog 29.6.1927. godine u Sanskom Mostu, također, državljanin Srbije, nastanjen u Beogradu.

Optuženi se terete da su, u okviru širokog i sustavnog napada na civilno pučanstvo bošnjačke i hrvatske nacionalnosti, na području općine Sanski Most, kao i sela Briševo na području općine Prijedor kao visoki časnika nekadašnje JNA, pristupili snagama Teritorijalne odbrane i VRS, te Branko Basara kao zapovjednik 6. sanske lake pješadijske brigade, a Aničić Nedeljko kao zapovjednik Srpske teritorijalne odbrane Sanski Most, a kasnije zapovjednik IKM-a 6. sanske lake pješadijske brigade, kao članovi i zajedno s drugim članovima Kriznog štaba Sanski Most, počinili progone bošnjačkog i hrvatskog pučanstva ubojstvima, prinudnim preseljenjem, deportacijama, zatočenjem i drugim teškim oduzimanjem fizičke slobode, granatiranjem nebranjenih sela i objekata i rušenjem vjerskih objekata.

>>Prijedor: Ispraćaj i pokop Bošnjaka i Hrvata ubijenih 1992.

 

U optužnici se, kako prenosi Hrvatski Medijski Servis, navodi da su optuženi u okviru udruženog zločinačkog pothvata planirali i aktivno zapovjedali napadima na više sela nastanjenim pučanstvom bošnjačke i hrvatske nacionalnosti, na području Sanskog Mosta i dijelovima općine Prijedor.

 

U tim napadima vojske i policije na civile u selima i mjestima Mahala, Muhići, Otoka, Briševo, Stara Rijeka, Stari Majdan, Hrustovo, Vrhpolje, Lukavice, Begići, Kenjari kao i drugim lokacijama, ubijeno je više stotina civila bošnjačke i hrvatske nacionalnosti, među kojima žene, starci, djeca i trudnice, a veliki broj muškaraca zarobljen i prinudno odveden u nepoznatim pravcima ili u logor Manjača i druge logore, od kada se mnogima gubi svaki trag, da bi kasnije bili ekshumirani u većem broju masovnih grobnica na tom području.

 

U okviru ove optužnice procesuiraju se ubojstva više od 200 žrtava koje su ubijene na različitim lokacijama, pucanjem iz vatrenog naoružanja ili bombama, a više tisuća žrtava je prognano i protjerano.

 

Također, u okviru ovih napada, vršeno je uništavanje civilnih i vjerskih objekata djelovanjem topništva i pješaštva pod zapovjedanjem optuženih.

 

Optuženi se terete za kazneno djelo zločini protiv čovječnosti iz članka 172. Krivičnog zakona BiH, te povrede zakona i običaja rata iz članka 179. KZ BiH. Ova optužnica spada u predmete Kategorije II, odnosno predmete u kojima je istrage započelo i vodilo Tužiteljstvo MKSJ, a koji su ustupljeni u rad Tužiteljstvu BiH.

 

(hrsvijet.ba)

 Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime