Podignuta optužnica protiv Dušana Gavrana zbog korupcije

0
6

Podignuta optužnica protiv Dušana Gavrana zbog korupcije

Foča, Pale – Tužilac Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Gavran Dušana (rođenog 24.02.1958. godine) u mjestu Ribari, općina Foča, nastanjenog u općini Pale, državljanina BiH, direktora BHMAC-a Sarajevo

Optuženi se tereti da je u mjesecu augustu 2009. godine, kao direktor Centra za uklanjanje mina u BiH, prekoračio granice svojih službenih ovlaštenja na način da je odobrio plan operacije deminiranja za određenu kompaniju pri čemu je znao da je dokument krivotvoren, te je uzeo i prisvojio kovertu sa novcem u iznosu od 2.000,00 KM i time stekao protivpravnu imovinsku korist u navedenom iznosu.

Prema navodima optužnice, optuženi je u maju 2012. godine, određenoj humanitarnoj organizaciji izdao akt kojim je priznao iskustvo organizacije u operacijama čišćenja u svrhu učešća na tenderima za humanitarno deminiranje u Bosni i Hercegovini, unoseći u dokument neistinit podatak o realizovanim projektima u Republici Srbiji, pri čemu je znao da organizacija ni kao izvođač ni kao podizvođač nije nikada učestvovala u operacijama čišćenja mina u R Srbiji, čime je kao službena osoba u institucijama BiH optuženi u službenu ispravu unio neistinit podatak.

Optuženi se tereti da je počinio krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja iz člana 220. stav 1. i krivično djelo krivotvorenje službene isprave iz člana 226. stav 1. Krivičnog zakona BiH.

Optužnica će biti proslijeđena Sudu BiH, navodi se u saopćenju Tužilaštva BiH.

Autor: A. Vr./avaz.baBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime