Podignuta optužnica protiv četiri osobe zbog referenduma u RS-u, bez Dodika i Cvijanović

0
13
Podignuta optužnica protiv četiri osobe zbog referenduma u RS-u, bez Dodika i Cvijanović
Tužilaštvo BiH je podiglo optužnicu protiv četiri osobe zbog kaznenog djela neizvršenja odluke Ustavnog suda u vezi s referendumom u RS. Optužnica je podignuta protiv predsjednika i članova Republičke komisije za provođenje referenduma.

U istom predmetu, donesene su i dvije Naredbe o obustavi istrage protiv Šešić Davora, Glamočak Nedeljka, Bundalo Perice, Gojković Zdenke i Gligić Vojislava jer postoje okolnosti koje isključuju kazneno gonjenje, budući da navedene osobe, kao poslanici u Narodnoj skupštini RS, imaju imunitet od kaznenog gonjenja, kao i Naredba o obustavi istrage protiv Ivanić Mladena, Šarović Mirka, Cvijanović Željke i Dodik Milorada za koje ne postoji dovoljno dokaza da su navedeni svojim radnjama počinili izvršenje kaznenog djela, pomaganje ili poticanje u navedenom kaznenom djelu.

Optužene osobe terete se da su svojim djelovanjem i aktivnostima, kao predsjednik i članovi Republičke komisije za provođenje referenduma, omogućile realizaciju aktivnosti koje su protivne odluci Ustavnog suda BiH vezanoj za provođenje referenduma u Republici Srpskoj.

Tužilac i zamjenik rukovodioca Odjela III Tužilaštva BiH, Miroslav D. Marković, nakon provedene istrage i prikupljenih dokaza, podigao je optužnicu protiv Karan Siniše, rođen 1962. godine u Belom Manastiru, Reljić Dragoljuba, rođenog 1979. godine u Tuzli, Zmijanjac Gorana, rođenog 1955. godine u Srpczu i Petković Milana, rođenog 1984. godine u Banjoj Luci.

Optuženi se terete da su, kao predsjednik i članovi Republičke komisije za provođenje referenduma o danu Republike Srpske, kao službene osobe u institucijama entiteta, odbili izvršiti konačnu i izvršnu odluku Ustavnog suda BiH te počinili niz radnji i aktivnosti na provođenju referenduma o Danu Republike Srpske.

Oni se terete da su svojim radnjama i postupcima, umjesto da postupe po obvezujućoj Odluci Ustavnog suda BiH o privremenoj mjeri i odmah prekinu sve aktivnosti vezane za provođenje referenduma, nastavili kao Komisija raditi na organizaciji i provođenju referenduma, koji je na teritoriji RS i proveden 25.09.2016. godine te na taj način sudjelovali u neizvršenju odluke Ustavnog suda BiH.

Optuženi se terete da su počinili kazneno djelo Neizvršenje odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, Suda Bosne i Hercegovine, Doma za ljudska prava ili Europskog suda za ljudska prava, iz članka 239. KZ BiH.

(klix)


Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime