Podignuta optužnica protiv 3 osobe zbog ratnog zločina

0
4

ratni-zlocin-sudenje-presuda-sud-bih-1328585176-76780Kalinovik – Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH podigao je optužnicu protiv 3 osobe koje se terete za ratne zločine počinjene nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti na području Kalinovika.

Optužnica je podignuta protiv:

   Marinka Bjelice, rođenog 06. 03. 1946. godine u mjestu Vrbovnik, općina Trnovo, gdje je i nastanjen, državljanina Bosne i Hercegovine,

   Zorana Bjelice, rođenog 03. 02. 1966. godine u mjestu Vrbovnik, općina Trnovo, gdje je i nastanjen, ranije osuđivanog, državljanina Bosne i Hercegovine i

   Tripković Novice zvanog „VOJVODA“, rođenog 13. 01. 1947. godine u mjestu Vratkovići, općina Gacko, ranije osuđivanog, državljanina Bosne i Hercegovine.

Optuženi se terete da su, za vrijeme rata u RBiH, kao pripadnici Vojske Srpske Republike Bosne i Hercegovine, tijekom mjeseca kolovoza 1992. godine u Osnovnoj školi „Miladin Radojević“ u Kalinoviku, postupali protivno pravilima međunarodnog humanitarnog prava pri tome kršeći odredbe članka 3. Ženevske konvencije o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata od 12. 08. 1949. godine.

U optužnici se navodi da su optuženi došli naoružani automatskim puškama u prostorije O.Š. „Miladin Radojević“ u Kalinoviku, u kojoj su bili zatočeni civili bošnjačke nacionalnosti, i pored protivljenja stražara koji su čuvali zatočene civile, sudjelovali u ubijanju i namjernom nanošenju snažne tjelesne ili duševne boli ili patnje (mučenje) i drugim nečovječnim postupcima prema civilnom pučanstvu, što je za posljedicu imalo smrt četiri osobe.

Kako se, između ostalog, navodi u optužnici, pripadnici SJB Kalinovik su, zajedno sa pripadnicima Vojske Srpske Republike Bosne i Hercegovine, iz Kalinovika organizirali iznošenje tijela ubijenih civila u dekama i njihovo odvoženje u Graiseljsko polje, općina Kalinovik, gdje su 2009. godine ekshumirana i identifikovana tijela Suada Hasanbegovića, Sejde Keše i Edina Biče, dok tijelo Hašima Hatića nije pronađeno i do danas se vodi kao nestala osoba.

Optuženi se terete da su počinili kazneno djelo ratni zločin protiv civilnog pučanstva iz članka 173. stavka 1. točke c) KZ-a BiH, u svezi sa člankom 180. stavkom 1. i člankom 29. istog Zakona.

Optužnica je, zajedno sa dokaznim materijalom, proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

(tuzilastvobih.gov.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime