Podignuta dosad najobimnija optužnica za ratne zločine na području Doboja i Teslića

4
5

Doboj – Tužitelj posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva Bosne i Hercegovine podigao je optužnicu protiv četiri osobe za ratne zločine na području Doboja i Teslića.

Tužitelj posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva Bosne i Hercegovine podigao je optužnicu protiv četiri osobe za ratne zločine na području Doboja i Teslića.

Optužnica je podignuta protiv zločinaca Milana Ninkovića (rođenog 15.06.1943. godine u Doboju, državljanin BiH), Borislava Paravca (rođenog 18.02.1943. godine u Doboju, državljanin BiH), Andrije Bjeloševića (rođenog 11.04.1954. godine u Derventi, državljanin BiH) i Milana Savića (rođenog 26.03.1952. godine u Doboju, državljanin BiH).

Iz Tužilaštva navode kako je riječ o najopsežnijoj optužnici za ratne zločine na ovom području, kojom su obuhvaćena četvorica optuženih.

Optuženi se terete da su u periodu od početka maja 1992. godine, pa do kraja 1993. godine, zajedno sa vojnim, policijskim i paravojnim formacijama pod kontrolom struktura tadašnje Srpske autonomne oblasti Sjeverna Bosna (SAOSB) u Doboju, sudjelovali u širokom i sistematičnom napadu usmjerenom protiv civilnog stanovništva bošnjačke i hrvatske nacionalnosti na području Doboja i Teslića.

“Optuženi su u širokom i sistematičnom napadu svjesno i aktivno sudjelovali obnašajući dužnosti, optuženi Ninković u svojstvu člana Kriznog štaba Srpske opštine Doboj, optuženi Paravac u svojstvu predsjednika Kriznog štaba Srpske opštine Doboj, optuženi Bjelošević u svojstvu načelnika CSB Doboj i člana Kriznog štaba i optuženi Savić u svojstvu zamjenika načelnika CSB Doboj, te počinili kazneno djelo – zločin protiv čovječnosti iz članka 172. KZ BiH. Navedenim napadom i progonom, koji je počinjen ubistvima, nezakonitim zatočenjima civila u logore, mučenjima, zlostavljanjima, premlaćivanjima i pljačkanjem stanovništva i njegovim progonom sa teritorije pod kontrolom SAOSB, gotovo cjelokupna populacija bošnjačke i hrvatske nacionalnosti, koju je činilo više desetina hiljada građana, protjerana je sa područja Doboja i Teslića”, navodi se u optužnici Tužilaštva BiH.

Optuženi se terete za organizirane napade vojske, policije i paravojnih formacija, na naselja, sela i mjesta nastanjena stanovništvom bošnjačke i hrvatske nacionalnosti, prilikom kojih su civili ubijani i zarobljavani i odvođeni u logore na više lokacija na području Doboja.

“Tokom progona, počinjeno je ubojstvo više stotina žrtava, koja su počinjena pojedinačnim i grupnim ubistvima i strijeljanjima zatočenih civila, od kojih su neke od žrtava ukopavane u masovne grobnice te nakon rata ekshumirane i identificirane a za dijelom žrtava se još uvijek traga. Počinjeno je i nezakonito zatvaranje više hiljada osoba u logore i objekte za zatočenje na više lokacija, gdje su žrtve mučene, zlostavljene i premlaćivane, što je ostavilo trajne posljedice na zdravlje mnogih preživjelih žrtava”, navodi Tužilaštvo BiH.

Podignuta optužnica protiv bivšeg člana Predsjedništva BiH


Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv četiri osobe za zločine počinjene nad bošnjačkim i hrvatskim stanovništvom na području Doboja i Teslića.
Za učešće u širokom i sistematičnom napadu od maja 1992. do kraja 1993. godine, optuženi su bivši član Predsjedništva BiH Borislav Paravac te Milan Ninković, Andrija Bjelošević i Milan Savić.
Kako je saopštilo Tužilaštvo BiH, Paravac je u to vrijeme bio predsjednik, a Ninković član Kriznog štaba opštine Doboj, Bjelošević načelnik Centra službi bezbjednosti (CSB) Doboj, dok je Savić bio njegov zamjenik.
“Optuženi se terete za organizirane napade vojske, policije i paravojnih formacija na naselja i sela nastanjena stanovništvom bošnjačke i hrvatske nacionalnosti, prilikom kojih su civili ubijani i zarobljavani i odvođeni u logore na više lokacija na području Doboja”, stoji u saopštenju Tužilaštva.
Kako se dodaje, u progonu je ubijeno više stotina civila, a više hiljada osoba zatvoreno je u logore, gdje su zlostavljani. Tužilaštvo ih tereti i za uništavanje većeg broja vjerskih i kulturnih objekata na području Doboja i Teslića.
Paravac je u periodu između 2003. i 2006. godine bio član Predsjedništva BiH. Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje, piše BIRN.

Optuženi se terete i za uništavanje većeg broja vjerskih i kulturnih objekata na području Doboja, Teslića i okoline, koji su služili vjerskim potrebama stanovništva bošnjačke i hrvatske nacionalnosti i bili zaštićeni spomenici kulturne baštine na tom području.

Podignuta optužnica je predmet Kategorije 2, u kojem je istraga započeta u tužilaštvu Haškog tribunala, nakon čega je predmet proslijeđen na procesuiranje Tužilaštvu BiH.

“Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH, je zajedno sa istražiteljima i suradnicima, proveo temeljitu istragu i prikupljanje dokaza, nakon čega je podignuta optužnica, koja je najopsežnija optužnica za ratne zločine na području Doboja i Teslića”, dodaje se u saopćenju iz Tužilaštva.

Tužilaštvo BiH će krivicu i odgovornost optuženih dokazivati pozivanjem 214 svjedoka i stručnih vještaka, a uz optužnicu je priloženo više stotina materijalnih dokaza.

(bosnjaci.net)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

4 KOMENTARI

 1. Čisto zastrašivanje i hajka nad Srbima i Hrvatima BiH. To je poruka Bošnjaka ovim narodima, šta će ih čekati u unitarnoj BiH. Zato, nek živi Republika Srpska, a nemam ništa protiv ni da Hrvati ostvare Herceg Bosnu.

  0

  0
   • Nemam ništa protiv da se zlotvorima sudi, ali da se obuhvate SVI zlotvori. Da li trebam da posebno podvlačim kako i među Bošnjacima ima zlotvora, kao i među njihovim saveznicima mudžahedinima?

    0

    0
    • Za sve slucajeve gdje ima dokaza ce zasigurno i biti podignuti postupci ali sva statistika govori da ce srbi i dalje biti daleko zastupljeniji jer je najveci broj zlocina pocinjen od strane VRSa. To je fakat.

     0

     0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime