Podignut spomenik Mehmedu Hevaiju Uskufiju, ocu bosanskog jezika

0
6

Spomenik podignut velikanu Mehmedu Hevaiju Uskufiju danas je svečano otkriven kod stare džamije u naselju Stara Dobrnja kod Tuzle, Uskufijevom rodnom mjestu.

Mehmed Hevai Uskufi autor je najstarijeg južnoslavenskog rječnika štokavskog narječja u Evropi, otac bosanskog jezika, potcrtao je gradonačelnik Grada Tuzla Jasmin Imamović.

Ovo je skroman spomenik, ali je prvi u historiji BiH, kazao je on.

Najavio je da je naredni korak izgradnja spomen kuće, koja će biti preko puta ovog spomenika, posvećena, kako kaže, ocu bosanskoga jezika.

Svečanosti je prisustvovao i Soner Sahin, ataše za kulturu i turizam Ambasade Republike Turske u BiH uz velik broj predstavnika javnog, kulturnog i privrednog života.

Ovaj spomenik je dokaz kako smo stoljećima prije bili kao jedna cjelina, ali isto tako i dokaz da ćemo i u budućnosti nastaviti da živimo i djelujemo zajedno, kazao je ataše za kulturu i turizam Ambasade Republike Turske u BiH Soner Šahin.

Spomenik je otkrio gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović, a inicijator i podrška podizanju spomenika je Grad Tuzla, dok je nosilac projekta Međunarodna galerija portreta Tuzla.

Književnik Mehmed Hevai Uskufi je rođen 1601. gododine u Dobrnju kod Tuzle, a u tridesetoj godini života je napisao kapitalno djelo, bosansko-turski rječnik, objavljen 1631. godine, poznat kaoBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime