Pod vodom skoro cijeli tuzlanski kanton

0
2

slikacitava.phpTuzla  ̶  Na širem području Tuzle u posljednja 24 časa palo je 82,8 litara vode po metru kvadratnom, što je izazvalo poplave u svim opštinama Tuzlanskog kantona.

Vodostaj na brani Hidroakumulacije Modrac iznosio je jutros 199,38 metara, dok je tačka preliva 200 metara.

Na području opštine Lukavac izlila se rijeka Turija i lokalni potoci. Situacija je najkritičnija u naseljima Orahovica, Turija, Lukavac Gornji, Huskići, Modrac, Dobošnica, Gnojnica i Kruševica, gdje je voda poplavila oko stotinu stambenih objekata, a izvršena je i evakuacija stoke.

Rijeka Turija odnijela je pješački most, a u prekidu je regionalni put Lukavac – Banovići u Jaruškama. Ekipe civilne zaštite koordiniraju akcije spašavanja zajedno sa drugim komunalnim službama i mehanizacijom se bore da zaštite ljude i materijalna dobra.

314138_1

U opštini Srebrenik u toku noći rijeke Tinja i Moranjačka poplavile su naselja Lisoviće, Luke, Centar, Previlu, Podorašje, Tinju Donju, Duboki Potok, Bjelave i Špionucu.

U toku noći evakuisani su stanovnici iz tri stambena objekta.

Prijavljena su i nova klizišta, a najteža je situacija u naseljima Crveno Brdo, Memići i Potpeć.

Visina vodostaja na rijeci Spreči kod Karanovačkog mosta iznosi 454 centimetra, dok je kritična tačka 300 centimetara. Zbog toga je situacija alarmantna i na području opštine Gračanica, gdje su pod vodom ulice, Sportska dvorana, Korića han. Poplavljena su i područja Prijeko Brdo, Đakule, Trnovci, Stjepan Polje, Miričina, Lukavica, Rašljeva, Karići, Bajići, Kamenica, Donja Orahovica.

Izlile su se rijeke Sokoluša i Spreča i poplavile na desetine stambenih i privrednih objekata, dok je poplavljeno oko 80 hektara poljoprivrednog zemljišta.

Gotovo sve mjesne zajednice na području tuzlanske opštine prijavile su poplave u kojima je pod vodom na desetine stambenih i pomoćnih objekata. Izlila se rijeke Jala, sve riječice i potoci, a prijave o poplavama stigle su iz Gornje Tuzle, Simina Hana, Lipnice, Solane, Miladije, Crvenih Njiva, Ljubače, Dobrnje, Brgula, Čaklovića, Sepetara, Mramora, Husina, Šićkog Broda, Tušnja, Badre, Krojčica, Požarnice. Ekipe Civilne zaštite su na terenu.

Na području opštine Doboj Istok rijeka Spreča je poplavila oko 50 hektara poljoprivrednog zemljišta, a kod stadiona u naselju Luke vodom je okruženo oko 30 stambenih objekata.

U opštini Banovići najteža situacija je u naselju Pribitkovići, gdje je poplavljeno nekoliko stambenih objekata, a prijavljena su nova klizišta i oštećenja lokalnih puteva.

Na području opštine Kalesija zatvoren je lokalni put Kalesija – Gojčin, dok su u centru Kalesije poplavljena četiri stambena objekta. Prijavljeno je i nekoliko klizišta u naseljima Kikače i Dedajići.

U opštini Živinice izlila se rijeka Spreča i poplavila nekoliko mjesta, dok su na području opštine Kladanj bujični potoci poplavili više stambenih i poslovnih objekata i gradskih ulica, saopštio je Operativni centar Kantonalne uprave Civilne zaštite Tuzla.

(GS)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime