Počinje realizacija projekta “Zeleni otoci”

0
8

20140610144844_248726Bosanska Krupa, Bihać – Između načelnika Opštine Bosanska Krupa Armina Halitovića i direktorke firme ”BC-Gradnja” Fahire Bešić potpisan je ugovor o izvođenju radova na rekontrukciji drvenih pješačkih mostova i uređenja ada na rijeci Uni u okviru prekograničnog projekta “Zeleni otoci”.

Vrijednost ugovorenih radova je preko 100.000 KM što je Opština osigurala iz IPA fonda. Radovi počinju u ponedjeljak, dok se završetak očekuje za 3 mjeseca.

Projekat “Zeleni otoci” je rezultat uspješnog partnerstva između Opštine Bosanska Krupa, Centra za promociju lokalnog razvoja PLOD Centar i Opštine Bihać. Finansiran je sredstvima EU u okviru IPA programa za prekograničnu saradnju Hrvatska – Bosna i Hercegovina.

Ukupna vrijednost projekta sa bh. strane je 207.035,47 evra, a implementiraće se u partnerstvu sa Zadarskom županijom i Javnom ustanovom za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Zadarske županije. Između tih predstavnika, partnera, danas je u Bosanskoj Krupi održan i sastanak na kojem je analizirano sve ono što je do sada urađeno, ali je napravljen i plan dalje realizacije projekta.

Projektom su predviđeni radovi kojima će se revitalizovati gradski parkovi i zelene površine, između ostalih i Male ade u opštini Bosanska Krupa. Kroz projekat će se, između ostalog, izgraditi novi i rekonstruisati postojeći drveni mostovi između riječnih ostrva, parkovni mobilijar, kao i pješačke staze, kreirati mjesta za odmor s nadstrešnicama, instalirati rasvjeta i izgraditi sanitarne grupe.

 

Opština Bosanska Krupa na čelu sa opštinskim načelnikom Arminom Halitovićem i timom koji je kandidovao ovaj projekt, uz zaista vrijedna finasijska sredstva kojim će Male ade dobiti željenu sliku i korist, potvrđena je i kao edukovan partner za sve naredne projekte prekogranične saradnje, koji predstavljaju jedan od najznačajnijih izvora u realizaciji planiranih strateških ciljeva u oblasti ekologije, ali i u drugim granama.

Ovo je već drugi projekt prekogranične saradnje koji će Opština Bosanska Krupa implementirati u okviru IPA projekta.

Opštine Bosanska Krupa i Bihać će zajedno sa Zadarskom županijom kreirati zajednički sistem upravljanja gradskim zelenim površinama, te Geografsko-informacioni sistem (GIS).

Opština Bosanska Krupa i Opština Bihać će ovim i drugima projektima koje podržava EU na ovom području doprinijeti podizanju kvalitete života kroz revitalizaciju i zaštitu životne sredine, te promovisati svoja područja kao atraktivne turističke destinacije.

(Nezavsine novine)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime