Počinje nova školska godina: U osnovnim školama USK-a 500 djece manje

0
26

Počinje nova školska godina: U osnovnim školama USK-a 500 djece manje

Bihać, Cazin – Podaci o broju upisanih iz godine u godinu pokazuje evidentno smanjenje djece koja su uključena u nastavni proces. U osnovnim školama, za razliku od godinu prije, manje je preko 500 djece. Većina srednjih škole takođe bilježi pad upisanih učenika. Izuzetak su jedino one koje obrazuju za medicinsku struku.

Srednja medicinska škola u Bihaću i ove godine biće maksimalno popunjena. Enormni interes zavšenih osnovaca doveo je do upisa 4 odjeljenja općeg smjera sa po 32 učenika uz još 90 učenika u ostalim smjerovima. Da je obrazovanje za medicinsku struku i dalje u samom vrhu interesa učenika i njihovih roditelja pokazuje i primjer KŠC u Bihaću. Prošle godine upisani gimnazijalci u ovoj ustanovi neće nastaviti drugi razred.

Iako je i ove godine ponovo objavljen javni poziv i za upis u Gimanziju premali broj prijavljenih kandidata nije bio dovoljan za formiranje odjeljenja. Za razliku od gimnazijalaca budući medicinari razlog su zbog kojeg je KŠC nakon upisanih dva odjeljena uputio zahtjev Ministarstvu obrazovanja USK za upis još jednog.

U Medersi „Džemaludin Čaušević“ u Cazinu i ove godine su standardno upisali tri odjeljenja. Ipak svjesni situacije od iduće godine i u ovoj školi trebao bi egzistirati jedan razred smjera medcinski tehničar u kojem bi prvenstveno priliku za upis imala djeca iz Velike Kladuše, Bužima i Cazina.

Zahvaljući sredstvima koji su dobili od turske agencije TIKA, u Medresi su u toku radovi na laboratorijama za fiziku, biologiju i hemiju za buduće učenike medcinskog smjera. I KŠC i Medresa, uvođenjem ovog vrlo traženog smjera, jednostavno se prilagođavaju zahtjevima tržišta rada gdje ovi učenici kad završe svoje školovanje ne čekaju dugo na posao, već najčešće odlaze u inostranstvo. Kakve prilike će imati ostali, među 10.000 upisanih srednjoškolaca u USK za 4 godine kada završe svoje obrazovanje, više je nego neizvjesno.

(abc.ba/usk-danas.com)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime