Početak aktivnosti na zaštiti i uređenju harema Kalin hadži Alijine džamije u Sarajevu

0
3

01Sarajevo – U četvrtak, 19.02.2015. godine, na lokalitetu harema Kalin hadži Alijine džamije u Sarajevu održano je prvo okupljanje predstavnika Općine Centar Sarajevo i Vakufske direkcije u cilju zaštite i privremenog uređenja harema Kalin hadži Alijine džamije. Ispred Općine Centar prisustvovali su: dr. Nedžad Ajnadžić, predsjedavajući Općinskog vijeća, predsjednici klubova stranaka u Općinskom Vijeću Centar, pojedini vijećnici, Mustafa Resić, savjetnik načelnika Općine Centar, a ispred Vakufske direkcije prisustvovao je dr. Senaid Zajimović sa saradnicima. Također, prisustvovao je i komandir Policijske stanice Centar.

Ovo okupljanje je rezultat dugogodišnjih nastojanja Vakufske direkcije i drugih organa Islamske zajednice da se predmetni lokalitet zaštiti i privede krajnjoj namjeni, a to je ponovna izgradnja Kalin hadži Alijine džamije.

Naime, na tom lokalitetu, tj. uglu današnjih ulica Kulovića i Branilaca grada u Sarajevu nalazila se džamija u periodu od 1535. do 1947. godine kada su socijalističke vlasti srušile džamiju i na tom lokalitetu izgradili park i stambenu zgradu u kojoj su bili smješteni činovnici i vojni oficiri. Poslije je park nazvan po slovenskom pjesniku Francu Prešernu. Budući da su se na tom lokalitetu prilikom uređenja parka od strane Općine Centar tokom 2004. godine pojavili ostaci džamije i mezarja Vakufska direkcija je spriječila sve započete aktivnosti, a potom je od strane Rijaseta donesen zaključak kojim se podržava prijedlog Vakufske direkcije za ponovnu izgradnju džamije. Od strane Kantonalnog zavoda za zaštitu kulturno-historijskih spomenika Sarajevo izrađen je prijedlog arheološkog parka Kalin hadži Alijine džamije. Vakufska direkcija i njen Upravni odbor su prihvatili privremeno uređenje predmetnog lokaliteta u vidu arheološkog parka uz određenje izmjene i dopune, kao prijelazno rješenje do konačnog rješenja – izgradnja džamije.

Aktualni predsjednik Općinskog vijeća Centar, sa vijećnicima, uz podršku načelnika Dževada Bećirevića, nakon dugogodišnjih nastojanja i borbe Vakufske direkcije za zaštitu predmetnog lokaliteta, voljni su da se pristupi zaštiti i uređenju lokaliteta. Po tom pitanju održana je tematska sjednica Općinskog vijeća Centar na kojem su, u cilju zaštite, privremenog uređenja i ponovne izgradnje džamije, doneseni određeni zaključci. Kao prvi korak ka tom cilju održano je ovo okupljanje kojom prilikom je iznesen zajednički stav da taj zapušteni vakufski lokalitet u centru grada predstavlja ruglo u vizuelnom doživljaju grada i zapravo oslikava odnos društva prema kulturnoj baštini, te da mu treba vratiti dignitet kakav zaslužuje. Stoga je neophodno odmah naložiti mjesnim zajednicama i savjetima MZ, Policijskoj upravi Centar i nadležnim službama Općine Centar da se na tom prostoru zabrani parkiranje motornih vozila, kao i slobodan prolaz preko harema. Zatim da se izvrši ograđivanje lokaliteta što predstavlja pretpostavku za nastavak arheoloških istraživanja, potom njegovo privremeno uređenje, te u skladu sa mogućnostima ponovnu izgradnju džamije.

(rijaset.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime