Počeo kontrolni popis: Kontrolori u svakom desetom domaćinstvu…

0
7

cache_src0afe3fdd1ef3ac5a6fc270ffbe08aa37_pare81aa07af492ae0601331a009a6b4e14_dat1380810063Sarajevo, Srebrenica, Donji Vakuf – U Bosni i Hercegovini  je jutros započela postpopisna anketa ili kontrolni popis stanovništva, domaćinstava i stanova, potvrdila je Feni savjetnica za odnose s javnošću u Agenciji za statistiku BiH Mirsada Adembegović.

Kontrolori će anketirati oko 50.000 osoba u oko 16.000 domaćinstava, u 107 općina i 240 popisnih krugova, svaki dan od 9.00 do 21.00 sat, uključujući i vikend. Ova postpopisna anketa trajat će do 10. novembra.

Cilj postpopisne ankete je da se analizom uporednih podataka iz popisa i postpopisne ankete, izračunaju dvije vrste indikatora kvaliteta popisa: indikatori obuhvata i indikatori sadržaja.

Građani su obavezni da učestvuju u postpopisnoj anketi i da daju potpune i tačne podatke kao što su davali i tokom popisa.

Postpopisna anketa je definirana u Zakonu o popisu tako da sve što je vrijedilo za popis u smislu obaveznosti davanja podataka, vrijedi i za postpopisnu anketu. Isto je i kada su u pitanju kaznene odredbe.

– U oba obrasca KP-2 (upitnik za domaćinstvo i stan) i popisnica KP-1 (za osobe) bit će po 16 pitanja. U KP-2 obrascu su pitanja vezana za osnovne osobine stambene jedinice i domaćinstva, kao i pitanja o poljoprivredi, a u KP-1 pitanja koja se odnose na osobe i njihove karakteristike (obrazovne, ekonomske i druge) – dodala je Adembegović.

Za jednog člana domaćinstva treba tri puta manje vremena u odnosu na vrijeme koje je bilo potrebno tokom popisa. U izabranom popisnom krugu neće se anketirati/popisivati svi građani već samo članovi domaćinstava izabranih metodom slučajnog uzorka.

Tačnije, popisivaće se svi članovi svakog desetog domaćinstva u jednom popisnom krugu.

Podaci iz postpopisne ankete će se čuvati kao službena tajna u skladu sa Zakonom o Popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2013. godine, Zakonom o statistici BiH i Zakonom o zaštiti ličnih podataka. (Bportal)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime