Počeo Ekonomski forum BiH: Unaprijediti poslovni ambijent

0
4

Počeo Ekonomski forum BiH: Unaprijediti poslovni ambijent

Ekonomski forum Bosne i Hercegovine 2017 koji je danas započeo okupio je predstavnike vlasti, poslovne i akademske zajednice u BiH čiji je zajednički cilj unapređenje ekonomskog i poslovnog ambijenta u BiH.

Forum je organizovao  Ekonomski fakultet Univerziteta u Sarajevu (EFSA), a učesnici će razmijeniti mišljenja kroz četiri panela – reformski kurs ka poslovnom ambijentu, put evroatlantskih integracija  – konkurentnost BiH, poslovna zajednica: prilike i izazovi, te glas akademske zajednice.

– U misiji Ekonomskog fakulteta, osim edukacije studenata, važna je i veza s realnim sektorom. Želimo staviti fokus na relevantna pitanja, počevši od makroekonomske politike, sektorske politike, poslovnog ambijenta i konkurentnosti bh. privrede i kompanija. Nadamo se da će Ekonomski forum BiH 2017 rezultirati konkretnim prijedlozima i smjernicama koje će biti stavljene na raspolaganje kreatorima ekonomskih politika – izjavio je dekan Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu Kemal Kozarić.

Na pres-konferenciji prije početka Ekonomskog foruma Kozarić je istakao da fokus treba biti na ekonomskim pitanjima da bi 2017. bila uistinu godina ekonomije.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović je također kazao  da u ovoj zemlji prioriteti moraju biti ekonomska pitanja, inače ćemo biti na periferiji svih zbivanja.

-Pitanjima razvoja i ekonomije neophodno je dati prioritet i Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa će u ovoj godini dati svoj doprinos- kazao je Šarović napominjući da je i u 2016. učinjeno dosta toga, te da se u predstojećem periodu očekuje inspekcija iz Dablina u vezi s izvozom pilećeg mesa u EU.

Na panelima će učestvovati najviši zvaničnici državne i entitetske izvršne vlasti u BiH, vodeći ljudi domaćih i stranih kompanija, te ugledni profesori iz oblasti ekonomije i biznisa u BiH.

Organizacija Foruma prva je u nizu aktivnosti povodom obilježavanja 65. godišnjice postojanja Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

(N1)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime