Počelo suđenje za zločin kod Prijedora

0
0

 

Prijedor – Suđenje Miloradu Radakoviću i Goranu Pejiću, optuženima za zločin protiv čovječnosti počinjen na području Prijedora, počelo je čitanjem optužnice i uvodnim riječima Tužilaštva BiH i Odbrane.

Radaković i Pejić su optuženi za ubistva civila u naselju Tukovi kod Prijedora.

Prema optužnici, oni su 13. juna 1992. godine sa svjedokom S-1 došli u Tukove, u blizinu kuća porodice Ećimović. Naoružani automatskim puškama, jedan od optuženih je u prvoj kući ubio tri člana porodice Ećimović – Katarinu, Ceciju i Nikolu. Prema Tužilaštvu, preživjelo je samo dvoje djece.

Optuženi su potom, kako je rečeno, otišli u drugu kuću Ećimovića, gdje su obojica pucali i ubili još dva člana porodice – Tomu i Mariju.

Radaković i Pejić su optuženi da su ubistvom porodice Ećimović uputili zlokobnu poruku i prijetnju drugom civilnom stanovništvu, učestvujući u njihovom progonu.

Radaković je optužen kao pripadnik rezervnog sastava Stanice javne bezbjednosti (SJB), dok se za Pejića navodi da je bio u neidentifikovanoj vojnoj ili policijskoj formaciji.

Tužilac Izet Odobašić je kazao da planira saslušati 25 svjedoka. On je dodao će dokazati da su optuženi svjesno učestvovali u širokom i sistematičnom napadu protiv hrvatskog i bošnjačkog stanovništva.

Kako je rekao, porodica Ećimović bila je uspješna i radišna, a ubistvo njihovih članova je izvršeno jer su bili katolici.

Prema Odobašiću, pravosudni i policijski organi iz Prijedora prikrivali su dokaze iz ovog predmeta.

Pejićev branilac Savan Zec kazao je da je u pitanju pogrešna identifikacija optuženog. Prema njegovim riječima, Pejić “nije u junu vidio ni Prijedor niti Tukove” jer je bio u drugom selu.

Zec je dodao da njegov branjenik ima puno prijatelja Bošnjaka iz Sarajeva, gdje je živio za vrijeme studija.

Odbrana Radakovića nije iznosila uvodnu riječ.

Sud BiH je Radakovića pravosnažno oslobodio optužbe da je učestvovao u strijeljanju oko 200 civila na Korićanskim stijenama.

Prvi svjedoci bit će saslušani 10. maja.

(justice-report.com)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime