Počelo suđenje u predmetu Nikola Zovko i drugi za ratni zločin na području općine Čapljina

0
2

Čapljina – Suđenje Nikoli Zovku, Petru Krndelju, Kreši Rajiču i Ivici Čuturi započelo je pred Državnim sudom čitanjem optužnice i izlaganjem uvodnih riječi Tužilaštva BiH i odbrana.

Tužilac Stanko Blagić istakao je u uvodnoj riječi da će dokazati van svake sumnje da su Zovko, Krndelj, Raič i Čutura krivi za ubistva, maltretiranja i nezakonita hapšenja Bošnjaka na području općine Čapljina.

“Časni sude, ubijeđeni smo da ćemo iskazima svjedoka i materijalnim dokazima uspjeti dokazati da su optuženi počinili ova djela i da su njihove radnje temeljene isključivo na diskriminatorskom odnosu, zbog etničke pripadnosti žrtava”, rekao je Blagić.

Zovko, bivši načelnik Policijske stanice Čapljina, Krndelj, komandir te stanice, Rajič, komandant voda Vojne policije Hrvatskog vijeća obrane (HVO) u Čapljini, i Čutura, aktivni policajac i rukovodilac sektora u Domanovićima, optuženi su za zločine nad civilima bošnjačke nacionalnosti počinjene u julu 1993. godine.

U optužnici se navodi da su pripadnici Policijske stanice Čapljina, kojima je rukovodio optuženi Krndelj, te vojni policajci HVO-a 19. jula 1993. učestvovali u akciji u selu Čeljevo (općina Čapljina), tokom koje su ubijena tri civila Bošnjaka.

Krndelj, Zovko i Rajič su optuženi što nisu kaznili podređene pripadnike civile i vojne policije koji su počinili ubistva.

U toku iste akcije, kako se navodi u optužnici, policajci su jednog ranjenog civila doveli u Policijsku stanicu Čapljina, gdje su ga udarali i psihički maltretirali, prije nego što je odveden u ambulantu a zatim u logor Gabela.

Zovko, Krndelj i Čutura su optuženi i za nezakonito hapšenje civila iz sela Veledarova Mahala i njihovo odvođenje u logor Gabela u julu 1993. godine.

Branko Karadeglić, koji brani optuženog Čuturu, u uvodnoj riječi je kazao da je optužnica “manjkava” i “tendenciozna”.

“Ovaj čovjek nema poroka, on je otac četvero djece iz stabilne porodice. Čitav radni vijek je policajac i nema mrlje. Najveći udarac ovoj optužnici je sam život i to da je ovaj čovjek i dalje rado viđen u zajednici gdje živi”, rekao je Karadeglić.

Odbrane ostale trojice optuženih nisu iznosile uvodnu riječ, kazavši da će to učiniti nakon što Državno tužilaštvo izvede sve dokaze.

Pravi svjedok će biti ispitan 11. novembra, javlja BIRN-Justice Report.

(informativa.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime