Počelo suđenje optuženima za ubistva 150 ljudi u Zecovima

0
19

trnopoljePrijedor  ̶  Bivši komandir u VRS Dušan Milunić i ostali, osumnjičeni su da su 1992. učestvovali u udruženom zločinačkom poduhvatu.

Bivši komandir u VRS Dušan Milunić i ostali, osumnjičeni su da su 1992. učestvovali u udruženom zločinačkom poduhvatu.

Pred Sudom Bosne i Hercegovine počelo je suđenje četrnaestorici optuženih za zločin u Mjesnoj zajednici Zecovi kod Prijedora.

Bivši komandir u Vojsci Republike Srpske (VRS) Dušan Milunić i ostali optuženi, osumnjičeni su da su u julu 1992. godine učestvovali u udruženom zločinačkom poduhvatu, koji je rezultirao ubistvom najmanje 150 Bošnjaka iz Zecova.

Osumnjičeni su negirali odgovornost po svim tačkama optužnice.

Sud BiH je 23. januara  djelimično potvrdio optužnicu koja Milunića, Radomira Stojnića, Radovana Četića, Duška Zorića, Zorana Stojnića, Željka Grbića, Iliju Zorića, Zorana Milunića, Boška Grujičića, Ljubišu Četića, Radeta Grujčića, Uroša Grujčića, Zdravka Antonića i Rajka Gnjatovića tereti za počinjenje krivičnog djela zločini protiv čovječnosti.

‘Ubijali komšije’

Među žrtvama zločina u Zecovima su i suprug i šest sinova Have Tatarević, čiji su posmrtni ostaci pronađeni u masovnoj grobnici Tomašica kod Prijedora.

Porodice žrtava emotivno su dočekale početak suđenja.

“Zajedno smo išli u školu i družili se zajedno. Eto, tako je bilo. Nadamo se da će Sud da odradi ono što treba da odradi, da izađe to na vidjelo, da se zna sve kako je i šta bilo”, rekla je Nermina Alukić iz Zecova.

”Tužioc je naveo da će biti 79 svjedoka. Svih 79, kad ponešto kažu i kad se kockice slože, to će biti pravi dokazi, a ne pogotovo da imamo očevice koji su vidjeli i prepoznali lica”, kazao je Fikret Bačić.

U optužnici se, između ostalog, navodi da su od 23. do 28. jula 1992. godine, u okviru širokog i sistematskog napada Vojske i milicije Srpske Republike Bosne i Hercegovine, usmjerenog protiv bošnjačkog stanovništva sela Zecovi, općina Prijedor, i to: Dušan Milunić u svojstvu komandira Rasavačke čete koja je djelovala u sastavu 6. bataljona 43. brigade Vojske Republike Srpske; Radomir Stojnić u svojstvu komandira Rezervne stanice milicije Rasavci; Radovan Četić u svojstvu predsjednika SDS-a i Kriznog štaba za selo Rasavci, a ostali optuženi kao pripadnici navedene čete, svjesno i značajno učestvovali u udruženom zločinačkom poduhvatu civilnih i vojnih vlasti općine Prijedor.

Prema optužnici, namjera optuženih je bila izvršenje progona osoba bošnjačke i hrvatske nacionalnosti, koji je za cilj imao ubistva, prinudna preseljenja, mučenja, zatvaranja i drugo.

Kao posljedica udruženog zločinačkog poduhvata na području sela Zecovi ubijeno je najmanje 150 civila Bošnjaka, u logorima na području općine Prijedor 30, dok su ostali civili ubijeni na drugim lokacijama i pod drugim okolnostima poslije progona iz sela Zecovi.

Sud je odbio pojedine tačke optužnice.

 (Al Jazeera)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime