Počelo sprovođenje projekta energetske efikasnosti na Doma zdravlja Velika Kladuša

0
15

VIDEO: Počelo sprovođenje projekta energetske efikasnosti na Doma zdravlja Velika Kladuša

Velika Kladuša – Na Dom zdravlja u Velikoj Kladuši izvodi se projekat energetske efikasnosti objekta Doma zdravlja. Sprovođenjem projekata energetske efikasnosti postiže se smanjenje emisije CO2, potrošnja energije, stvara se bolje razumijevanje energetske efikasnosti i najvažnije, postiže se ušteda sredstava u budžetima i do 40%.

Energetska efikasnost (odnosno energetska učinkovitost) je suma isplaniranih i provedenih mjera čiji je cilj korištenje minimalno moguće količine energije tako da razina udobnosti i stopa proizvodnje ostanu očuvane.

Jednostavnije rečeno energetska efikasnost znači upotrijebiti manju količinu energije(energenta) za obavljanje istog posla, odnosno funkcije (grijanje ili hlađenje prostora, rasvjeta, proizvodnja raznih proizvoda, pogon vozila i dr.).

Bitno je napomenuti da se energetska efikasnost nikako ne smije promatrati kao štednja energije jer štednja uvijek podrazumijeva određena odricanja, dok efikasna uporaba energije nikada ne narušava uvjete rada i življenja. Ali još bitnije treba naglasiti da poboljšana efikasnost uporabe energije rezultira njenom smanjenom potrošnjom za istu količinu proizvoda ili usluge, što u konačnici donosi i proporcionalne novčane uštede.

Podsjećamo , 13. marta ove godine u zgradi Vlade Unsko-sanskog kantona, u organizaciji Ibrahima Kajtazovića, ministra zdravstva i socijalne politike organiziran je sastanak sa predstavnicima UNDP u vezi s projektom poboljšanja energetske efikasnosti objekta Doma zdravlja u Velikoj Kladuši. Sastanku je bio prisutan i Tahir Nuhić, ministar za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoline, načelnik Općine Velika Kladuša Edin Behrić i direktor Doma zdravlja Senad Trgić.

Zvanično je potpisan ugovor o utopljavanju objekta velikokladuškog Doma zdravlja sa izvođačem radova „ENERGOTEHNIKA“ sa sjedištem u Doboju.

Početak radova bio je 20. august 2015. godine a završetak radova na Domu zdravlja zakazan je za 20. oktobar 2015. godine.

UNDP će izdvojiti 50.000 KM a općina Velika Kladuša i Ministarstvo zdravstva i socijalne politike po 25.000 za novu kotlovnicu Doma zdravlja.

Prilažemo vam video sa stastanka koji je održan 13. marta 2015. godine u zgradi Vlade USK.

(vkinfo.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime