Počelo obilježavanje 20. godišnjice reaktiviranja i rada Karađoz-begove medrese

0
4

16 09 2015 01 kbm god 1

Mostar – Naučni skup „Od tradicije do savremenosti“ organizirana u povodu 20 godina reaktiviranja i rada najstarije odgojno-obrazovne ustanove u Hercegovini Karađoz-begove medrese okupio je brojna poznata imena iz oblasti pedagogije, didaktike i teološke misli održan je jučer u Mostaru.

Skup je otvorila ministrica obrazovanja u Vladi Federacije BiH Elvira Ćemalović Dilberović. Pridružujući se čestitkama povodom jubileja ministrica Dilberović kazala je kako ulaganje u odgoj i obrazovanje u institucije čiji je to zadatak je najuspravnija investicija ovog vremena.

U uvodnom dijelu naučnog skupa prisutnima su se obratili još direktor Uprave za obrazovanje i nauku Rijaseta IZ u BiH prof.dr. Enes Karić, mostarki muftija Salem ef. Dedović i direktor Medrese u Mostaru hafiz Aid ef. Tulek. Tulek je u svom govoru zapravo podsjetio na historijat ove škole koja je osnovana daleke 1557.g. Njen rad prekinut je 1918, a ponovo reaktiviran 77 godina poslije 1995.g. Mostarski muftija Salem ef. Dedović istakao je od koliko velikog značaja je ova odgojno-obrazovna ustanova za grad Mostar i regiju Hercegovine. „Cjelokupan kampus USRC u kojem se nalazi i ova škola je veliko učilište. U njemu su smještene osnovne, srednje škole fakulteti Univerziteta Džemal Bijedić. Naučno obrazovne institucije nade su za našu izvjesniju budućnost. Toga moraju biti svjesni svi oni koji u ime Bošnjaka obavljaju javne funkcije i iskreno se nadam da će biti na visini zadatka i sačuvati ugled i budućnost ne samo Medrese već i Univerziteta i školstva općenito u ovom kantonu“, kazao je muftija Dedović.

Prof.dr. Enes Karić govorio je o doprinosu školstva a samim tim i o doprinosu medresa na polju pismenosti cjelokupnog čovječanstva. „Medrese su čuvale tradiciju islama, korigirale i osvježavale tu tradiciju toko minulih vremena“, podsjetio je prof.dr. Karić. U radu naučnog skupa učešća su uzeli još prof.dr. Enes Karić, prof.dr. Ismet Bušatlić, mr. Muharem ef. Omerdić, bivši mostarki muftija Seid ef. Smajkić, prof.dr. Hašim Muminović, mr. Hafiz Lejla Boškailo Obradović, Dženan Handžić, mr. Muamer Tinjak, Mevlud Arslani, Dragana Moro, Lejla Akšamija, Sabaheta Bijedić.

Povodom 20-te godišnjice od reaktiviranja rada Karađoz-begove medrese sinoć je u istoimenoj džamiji održano veče Kur’ana na kojoj su odrabane odlomke Uzvišene Knjige proučili hafizi Aziz Alili, Abdul Aziz Drkić, Omer Zulić, Jusuf Bećoja, Emin Tucović, te učači Mensur Kerla i Muhamed Mujkić.

Ciljevi organiziranja ovog programa kako je naglasio direktor Medrese hafiz Aid Tulek su očuvanje toplih osjećaja bogobojaznosti i jačanje nade da ćemo kao zajednica i kao narod imati perspektivu na ovom, a Božiju milost na budućem svijetu. „Ova večerašnja noć treba da nam bude snaga i odluka da se više družimo sa Kur’anom i da nam on bude vodič kroz život, da svoju djecu naučim da žive na principima uzvišenih istina“, kazao je direktor Tulek.

Nadahnuto predavanje o značaju i vrijednostima učenja i proučavanja Kur’ana održao je hafiz dr. Kenan Musić, profesor na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu. Dr. Musić je u svom vazu insistirao na očuvanju iskrenog vjerovanja i izgradnji morala, stvaranju nove energije za činjenje dobrih dijela i zadobivanje Božije naklonosti. Dr. Musić je podsjetio na jedan od temelja islamskog vjerovanja , vjerovanja u Sudnji dan i polaganje računa pred Uzvišenim Gospodarom. „Vi znate da ono što se zaradi i gdje tvoj znoj potekne se više cijeni od onog što dobiješ kao poklon Stoga ove večeri učenja Kur’ana trebaju biti prilike da se suočimo sa potrebom da moramo graditi svoj vlastiti identitet. Čovjek mora graditi svoju vezu sa Allahom, mora graditi svoju vezu sa Muhamedom a.s. , mora graditi vezu sa Božijom knjigom inače će je prodati u prvom trenutku iskušenja jer će mu se nešto drugo predstaviti ljepšim“, kazao je dr. Musić.

Govoreći o odnosu Bošnjaka prema Kur’anu Musić je ocijenio kako je to mali i ponosan narod koji se sve više i više vraća svojoj tradiciji i principima vjere. Podsjetio je na neponovljive primjere ashaba Muhameda a.s. koji su danima prakticirali zajedničko druženje i učenje kur’anskih sura kako bi stvorili ambijent u kojem će jedni drugima preporučivati istinu i preporučivali strpljenje.

Svečanost program Manifestacije na kojoj će biti uručene nove vakufname vakifima Karađoz-begove medrese biće upriličena 17.9. 2015.g. Manifestacije će se završiti svečanom akademijom u Narodnom pozorištu 18.9., gdje je najavljeno prisustvo reisu-l-uleme IZ u BiH mr. Husein ef. Kavazovića.

(www.muftijstvo-mostarsko.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime