Počela obnova Dugalića džamije u Nevesinju

0
90

Lokalitet Dugalića džamija u Nevesinju (FOTO: Moja Hercegovina)

Nevesinje – Medžlis Islamske zajednice u Nevesinju otpočeo je radove na obnovi Dugalića džamije u Nevesinju, koja je sagrađena 1515. godine i jedna je od najstarija džamija u BiH.

Šerif Kujan, predsjednik Medžlisa Nevesinje potvrdio je za “Moju Hercegovinu” da su otpočeli radovi na obnovi Dugalića džamije.

„Trenutni prioritet nam je da sagradimo zid kako bi izolovali lokaciju koja je do sada služila kao parking prostor, a nakon toga krećemo i sa obnovom same džamije i pratećih objekata“, rekao je Kujan i dodao da se u sklopu Dugalića džamije nalazi i sahat-kula koja će da se renovira prilikom radova na obnovi cjelokupnog kompleksa.

Dugalića džamija, poznata i kao džamija Hadži Velijuddina Bakrača srušena je u prethodnom ratu, a Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH, 2005. godine donijela je odluku da se mjesto i ostaci džamije sa istorijskom građevinom sahat-kulom u Nevesinju proglašavaju se nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.

U Nevesinju je do sada obnovljeno 6 džamija, a uporedo sa početkom obnove Dugalića džamije renovira se i “Careva džamija“, takođe smještena u užem centru Nevesinja. Građevinsko preduzeće “Bišina Mostar d.o.o.” glavni je izvođač radova koji će se izvoditi u zavisnosti od vremenskih uslova i finansijskih mogućnosti, potvrdili su iz Medžlisa Islamske zajednice Nevesinje.

Specifičnost lokaliteta Dugalića džamije u Nevesinju je i njena udaljenost od porte hrama Vaznesenja Gospodnjeg u Nevesinju koja je udaljena tek nekoliko metara, a mnogi istoričari tvrde da je to najmanja udaljenost dva vjerska objekta na Balkanu.

(mojahercegovina.com)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime