Počela konferencija posvećena 20. godišnjici Dejtona

0
11

Počela konferencija posvećena 20. godišnjici Dejtona

Banja Luka – Konferencija posvećena 20. godišnjici Dejtonskog mirovnog sporazuma, na kojoj učestvuje gotovo 100 zvaničnika i političara iz BiH, zemalja regiona, predstavnika međunarodne zajednice u BiH, analitičara, te historičara, počela je danas u Banjaluci.

Skup se odvija u tri panel diskusije: “Pogledi iznutra”, “Pogledi regije” i “Pogledi izvana”.

Panel diskusija “Pogledi iznutra” je o temi “Refleksije na Dejtonski mirovni sporazum i na budućnost Bosne i Hercegovine, Tačke slaganja i razmimoilaženja – prepreke ili put ka razumijevanju unutar BiH?”, a uvodničari će biti predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović i član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

Na prvom panelu učestvovat će i entitetski predsjednici, Milorad Dodik i Marinko Čavara, ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak.

Druga panel diskusija je “Pogledi regije” o temi: Regionalna saradnja – položaj BiH u odnosu na susjede; Da li Dejtonsko ustavno uređenje BiH predstavlja problem za regionalnu saradnju? Na ovoj diskusiji panelisti su regionalni političari i visoki gosti iz susjednih zemalja. Očekuje se izlaganje predsjednika Crne Gore Filipa Vujanovića, Mate Granića, bivšeg ministra vanjskih poslova Hrvatske i ličnog izaslanika predsjednice Hrvatske.

Treća panel diskusija “Pogledi izvana” je o temi: Dejtonsko uređenje BiH i pridruživanje EU; Šta sa ovakvim uređenjem BiH – na koji način prevazići prepreke? O ovoj temi govorit će predstavnici zemalja potpisnica Dejtonskog mirovnog sporazuma (Amerika, Rusija,Velika Britanija, visoki predstavnik u BiH, EU i OSCE).

Konferencija, koju organizuju “Nezavisne novine” i Grad Banja Luka, u partnerstvu s Ministarstvom vanjskih poslova BiH, Predsjedništvom BiH i drugim institucijama, sombolično je počela kompozicijom “Dona nobis pacem” (“Daj nam mir”).

dejton

Radi se o djelu Mladena Matovića koji je kroz tekst na engleskom i latinskom jeziku, koristeći muzičke elemente istoka i zapada, želio da pošalje univerzalnu mirovnu poruku cijelom čovječanstvu.

Kompozicija “Dona nobis pacem” premijerno je izvedena 2008. godine, kada je inaugurisana u mirovnu pjesmu UNICEF-a.

Povodom konferencije, „Nezavisne novine“ su štampale zbriku kolumni koje su o temi Dejtonskog sporazuma objavljivali u prethodna tri mjeseca u „Nezavisnim novinama“.

Također, „Pošte RS“ izdale su posebnu poštansku markicu koja će biti nalijepljena na razglednicama sa najljepšim motivima Banjaluke.

Razglednice sa porukom mira „da razlike među ljudima treba da budu naše bogastvo, a ne prepreka ka dijalogu i razumijevanju“ potpisat će svi učesnici i iz Banjaluke bit će poslata širom svijeta.

(N1)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime