Počela izgradnja dionice na Koridoru 5c Zenica jug – Zenica sjever

0
21

aa_picture_20140930_3415129_highZenica – Javno preduzeće Autoceste Federacije Bosne i Hercegovine juče je ozvaničilo nastavak gradnje autoceste na Koridoru 5c kroz Federaciju BiH uručenjem ugovora izvođačima radova na izgradnji dionice Zenica jug – Zenica sjever, prenosi Anadolu Agency. Ovim je ozvaničen i početak izgradnje zeničke zaobilaznice. 

„Dionicom Zenica jug – Zenica sjever nastavljamo izgradnju prema sjeveru BiH. Godina 2014. je godina otvaranja i puštanja u promet obećanih 102 kilometra autoceste. Novi cilj uprave našeg preduzeća je izgradnja dodatnih 80 kilometara autoceste u Federaciji BiH“, izjavio je direktor JP Autoceste FBiH Ensad Karić.

Direktor jednog od izvođača radova, firme “Hering”, Vladislav Bevanda, istakao je da su najznačajniji objekti na ovoj dionici most dug 600 metara i vijadukt dužine 400 metara. U toku izgradnje bit će angažavono više od 200 radnika. Osim ove, radove će izvoditi i firma “Divel”.

Za završetak Zeničke zaobilaznice završen je otkup zemljišta, kao i procedura obezbjeđenja sredstava za izgradnju. Početkom slijedeće godine slijedi nastavak izgradnje autoceste do Donje Gračanice.

Izgradnja navedene dionice autoceste će biti finansirana iz sredstava osiguranih od strane Kuvajtskog fonda za arapski ekonomski razvoj (KFAED).

Ambasador Kuvajta u BiH Nasser Riden Thamer Almotairi je istakao da je saradnja BiH i Kuvajta do sada bila dobra, a da će ovim ugovorm ona biti unaprijeđena i u oblasti izgradnje cesta.

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić je naglasio da je bitno da se nastavlja investicioni ciklus izgradnje autoceste, ali da je isto toliko važno i da posao na izgradnji autocesta dobijaju kompanije iz BiH.

Rok izgradnje je 30 mjeseci. Najznačajniji objekti na ovoj dionici su vijadukt Perin han, most Drivuša i vijadukt Klopče.

(6yka.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime