Poboljšanje EE: Bosanski Petrovac u projektu vrijednom 100.000 eura

0
2

IMG_5604Bosanski Petrovac – U Bosanskom Petrovcu će se implementirati 100 hiljada eura vrijedan projekt SEAP-a za energetsku efikasnost na utopljavanju zgrade Općine i zamjenu ulične rasvjete, a koji je danas prezentirala firma CETEOR tehnički asistent na implementiraju SEAP projekta.

Naime, Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH je krajem svibnja/maja 2013. godine objavilo javni poziv za izražavanje interesa od strane gradova  ili  općina   koje su spremne  na svojoj teritoriji održati aktivnosti ispitivanja modela održivog upravljanja i korištenja  energijskih resursa predviđenih projektom Alterenergy. Na osnovu javnog poziva izabrane su dvije zajednice, općina Bosanski Petrovac i općina Čajniče, koje su predmet studija energetske procjene i u kojima će se izraditi integrirani planovi energijske efikasnosti i definirati finansijski planovi za investiranje u projekte obnovljivih izvora i racionalnog korištenja energije.“

Općina Bosanski Petrovac uključena je u Održivi energetski akcioni plan, tz. SEAP projekt, i dodijeljen joj je grant od 100 hiljada eura radi poboljšanja energetske efikasnosti.

“Ta sredstva će se utrošiti u okviru dva projekta, utoljavanje i racionalno korištenje energije u zgradi Općine Bosanski Petrovac, i energetska efikasnost u javnoj rasvjeti, zamjena postojećih svjetiljki koji troše određene količine energije sa energetski efikasnijim svjetiljkama koje će generirati uštede u energiji, u novcu, i smanjenju emisiji CO2”, rekao je Nihad Harbaš, predstavnik firme CETEOR iz Sarajeva koja je tehnički asistent na Projektu.

Nakon implementacija projekta prema studiji izvodljivosti, koja je urađena za projekt, Općina Bosanski Petrovac će imati uštedu troškovima energija od 20 do 30 hiljada maraka.

“Općina Bosanski Petrovac je prepoznata kao ozbiljan partner za implementaciju brojnih projekata iz Evropske unije, pa smo dobili učešće i u ovom projektu SEAP-a, ili Održivi energetski akcioni plan. Donacija od 100 hiljada eura koja će se realizirati je u rangu naše godišnje stavke u budžetu za javnu rasvjetu. Moj je cilj da građani imaju javnu rasvjetu”, rekao je Zlatko Hujić, načelnik Općine Bosanski Petrovac.

Akcioni plan se fokusira na postavljanje dugoročnih energetskih sistema unutar općina te daje mjerljive ciljeve i rezultate vezane uz smanjenje potrošnje energije i emisija CO2.

(ekapija.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime