Plin u Federaciji BiH od 1. maja poskupljuje za skoro 30 posto

6
3

Rezultat slika za Plin u Federaciji BiH od 1. maja poskupljuje za skoro 30 posto

U ovu cijenu nije uračunat porez na dodanu vrijednost. Kako je saopćeno iz Vlade FBiH, odluka je donesena nakon što je 22. aprila Federalnom ministarstvu trgovine BH-Gas d.o.o. Sarajevo dostavio zahtjev za promjenu veleprodajne cijene prirodnog gasa prema distributivnim kompanijama. Uz zahtjev je stigla i odluka Nadzornog odbora ove kompanije, kao i pozitivno mišljenje Federalnog ministarstva energije, industrije i rudarstva.

“Nakon razmatranja i analize zahtjeva, kao i analize dostavljene dokumentacije koja ukazuje na povećanje ruske nabavne cijene i kursa dolara, prihvaćeno je povećanje cijene od 29,29 posto. Odluka je donesena cijeneći troškove nabavne cijene, trenutnu poziciju BH-Gasa d.o.o. Sarajevo, strateške projekte uz razmatranje svih aspekata poslovanja ovog društva”, saopćeno je iz Vlade FBiH.

BH-Gas je u januaru ove godine tražio povećanje cijena plina za 31,3 posto, ali je federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić kazao da toliko povećanje cijene ne dolazi u obzir te da se u razmatranje može uzeti samo povećanje od tri do pet posto. Na kraju će povećanje ipak iznositi 29,29 posto.

Direktor BH-Gasa Jasmin Salkić rekao je tada kako je povećanje isključivo zasnovano na porastu cijena nafte i naftnih derivata u 2018. godini, a da je slijedom toga došlo do direktnog povećanja ruske nabavne cijene gasa. Također, tada je navedeno kako se BH-Gas počeo suočavati s enormnim gubicima na razlici između nabavne i prodajne cijene gasa, koji su u mjesecu januaru na dnevnoj bazi iznosili otprilike 80.000 KM.

klix.ba


Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

6 KOMENTARI

 1. jadni mi u entitetu samozvana republika genocidna..o plinu i ne sanjamo..Gasa imamo samo kad nam prdosjednik MiloKrad Duduk pr dne…Skole i Bolnice po Banja Luci su svake zime hladne ko ledare jer para za grijanje nema…o plinu niko i ne razmislja vec o hlJebu kojeg nema..Penzije u tzv rs su najnize u Evropi..duplo nize od onih u Federaciji ..penzioneri nam se vesaju zbog gladi i zime…da nas nije sramota i da smemo svi bi se ove sekunde preselili u Federaciju..a tek kad vidimo Hrvatske penzionere koji zive kao GOSPODA i imaju i po pet puta vece mirovine..ili kad nam Bosnjaci kazu koliko para im je poslala rodbina iz dijaspore..e onda umiremo od muke i zavisti….

  1

  0
  • jadni mi u entitetu samozvana republika genocidna..o plinu i ne sanjamo..Gasa imamo samo kad nam prdosjednik MiloKrad Duduk prdne…Skole i Bolnice po Banja Luci su svake zime hladne ko ledare jer para za grijanje nema…o plinu niko i ne razmislja vec o hlJebu kojeg nema..Penzije u tzv rs su najnize u Evropi..duplo nize od onih u Federaciji ..penzioneri nam se vesaju zbog gladi i zime…da nas nije sramota i da smemo svi bi se ove sekunde preselili u Federaciju..a tek kad vidimo Hrvatske penzionere koji zive kao GOSPODA i imaju i po pet puta vece mirovine..ili kad nam Bosnjaci kazu koliko para im je poslala rodbina iz dijaspore..e onda umiremo od muke i zavisti

   1

   0
    • koliko god se Bosnjaka iseli jos vise se rodi..a i oni koji se isele ne zaboravljaju rodnu grudu..nego svaki cas posalju od 1000 evrica pa navise rodbini..a mi srbi imamo samo nasu mrznju i bolesnu glad za tudjom zemljom..jer da nam nije mrznje pocrkali bi, ne samo od gladi i bijede vec i od zavisti

     1

     0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime